Fókusz

Börtönből az oltár elé

Gál PetraGál Petra

2015. július 24. 17:55

Ne légy szomorú. Énekelte Oláh Attila néhány évvel ezelőtt több elítélt társával együtt még a Balassagyarmati Fegyház és Börtön lakójaként. A 30 éves férfi napról napra élt. Eddigi életének majdnem egyharmadát rács mögött töltötte. Aztán jött valaki, és minden megváltozott. Gál Petra riportja.

Attila és szerelme Réka ebben a közösen felújított lakásban élnek, amelyet B-Terv félutas otthonnak hívnak. Itt azok a börtönviselt emberek maradhatnak egy darabig, akiknek szabadulásuk után nincs hol lakniuk. Aci, ahogyan a lány hívja őt, megvívta a harcát az élettel. Minden rossz akkor kezdődött, mikor szülei kiskorában elváltak, de a helyzet akkor vált igazán pokollá, miután nagymamájához került.

12 évesen elindult a fővárosba, hogy megkeresse az édesanyját és annak új élettársát. De sajnos minden még rosszabbra fordult. Ekkor már ennie sem volt mit, és senkire sem számíthatott. Szabadulásakor a börtön előtt nem várta senki. A kilátástalanság továbbra is mindennapos volt. Néhány év múlva, amikor egy akkori kapcsolatából már 3 gyereke lett, - akiket most az édesanya és annak új párja nevelnek- újra elkövetett egy bűncselekményt.

Ezekben az években, Balassagyarmaton kellett részt vennie a börtönben egy csoportterápián, a Mesekörön, ami megváltoztatta az életét. Itt az elítéltek a hozzátartozóiknak is bemutatják azokat a színdarabokat, amelyeket saját életük ihlet. Ezeket játsszák el, és így kerülnek közelebb a fogvatartottak a gyerekeikhez, szüleikhez a börtönben töltött évek alatt. Attila is itt értékelt át mindent és Rékával is, - aki a Tévelygők Alapítvány önkénteseként került oda- itt találkozott először.
#Fókusz#szerelem#börtön#börtönélet

Címlapról ajánljuk