EUEurópa

Gyengélkedik az európai építőipar

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 6. 17:32

Júliusban az új megrendelések meredeken, március óta a legjelentősebben csökkentek.

Júliusban immár a 27. egymást követő hónapban zsugorodott az építőipari teljesítmény az euróövezetben a Hamburg Commercial Bank (HCOB) és a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kedden közzétett felmérése szerint, számolt be az MTI.

Az euróövezeti építőipari aktivitást mérő beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke a júniusi 41,8 pontról 41,4 pontra, január óta a legalacsonyabbra csökkent. A júliusi érték 2020 májusa a második legalacsonyabb volt, az index januárban érte el idei eddigi mélypontját, 41,3 ponton.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig annak csökkenését jelzi. A júliusi BMI-adatok a kibocsátás meredek csökkenését jelezték az év második felének elején.

Júliusban az új megrendelések meredeken, március óta a legjelentősebben csökkentek, a visszaesés már a 28. egymást követő hónapban folytatódott, ennek következtében az euróövezeti építőipari munkahelyek száma tovább mérséklődött, a foglalkoztatás zsinórban a 17. hónapban zsugorodott.

Eközben az euróövezeti építőipari vállalatok beszerzési aktivitása is tovább mérséklődött, miután egy hónappal korábban 2020 májusa óta a legnagyobb mértékben csökkent; így az év hetedik hónapjában már az egymást követő 26. hónapban, több mint két éve gyengült, míg az alvállalkozók elérhetősége jelentősen javult.

Az ellátási láncokra nehezedő mérsékelt keresleti nyomás miatt a vállalatok számottevően csökkenteni tudták a teljesítési időt, az inputárak emelkedésének üteme pedig mérsékelt volt júliusban. A vállalatok következő egy évre vonatkozó kilátásai idén az eddigi legnagyobb mértékű pesszimizmust tükrözték júliusban.

A vállalatok következő 12 hónapra vonatkozó kilátásai országonként eltérően alakultak: a németországi cégek és a francia vállalatok pesszimizmusa fokozódott, miközben Olaszország volt az egyetlen vizsgált ország, amelyben az építőipari termelés bővülésére számítottak a vállalatok, azonban az optimizmus mértéke 22 havi mélypontra esett.

Az euróövezet visszaesését júliusban a francia építőipari aktivitás jelentős gyengülése vezette, a BMI január óta a legalacsonyabbra, 39,7 pontra esett, eközben az előző havinál lassabb, ám továbbra is meredek csökkenést regisztráltak Németországban. Olaszországban pedig fokozódott az immár 4 hónapja tartó a zsugorodás.

Nyitókép: Kőműves tanulók a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara XV. Szakma Sztár Fesztiválján, a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a budapesti Hungexpón 2022. április 26-án. – Fotó: MTI/Soós Lajos

#Európa#építőipar#hcob#bmi

Címlapról ajánljuk