EUEurópa

Várhelyi Olivér helyett Győri Enikő lehet Orbán igazi jelöltje az Európai Bizottságban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 30. 9:48

Orbán Viktor hétfőn bejelentette, hogy ismét Várhelyi Olivért, korábbi bővítéspolitikáért felelős biztost jelöli az Európai Bizottságba, a spekulációk szerint azonban ezzel csak Győri Enikő számára készíti elő a terepet.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, Orbán Viktor hétfőn nyilvánosságra hozta, hogy kit jelöl az Európai Bizottságba magyar biztosnak. A miniszterelnök arról egyeztetett Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, hogy ismét Várhelyi Olivért, korábbi bővítéspolitikáért felelős biztost jelöli az Európai Bizottságba.

„Várhelyi biztos az elmúlt öt évben bebizonyította, hogy az EU pozitív erőként képes változást elérni a szomszédságában és azon túl is. Kiváló munkát fog végezni a következő bizottságban!” – írta Orbán Viktor minderről a Twitteren (X). Az uniós diplomáciai körökben korábban sokat kritizált, sokat támadott Várhelyi Olivér óriási megtiszteltetésnek nevezte, hogy újbóli jelölését.

Orbán mostani bejelentése alapján Várhelyi Olivért korábbi pozíciójában, bővítéspolitikáért felelős biztosként látná szívesen a magyar kormányfő. Az azonban kérdéses, hogy Várhelyi Olivér jelölését elfogadják-e majd az uniós vezetők. 

A Politico korábbi információi szerint az uniós vezetők megelégelték Orbán Viktor Ukrajnával szembeni folyamatos obstrukcióját, ezért azzal tervezik büntetni, hogy Magyarország nem kapja meg az Ukrajna csatlakozásának előkészítésére jelentős befolyással bíró tárcát, azaz helyette valami gyengébb biztosi pozícióra számíthat csak Magyarország a következő Európai Bizottságban. A Politico keddi hírlevelében arról ír, hogy 

Orbán Viktor igazából csak sakkozik Várhelyi Olivér jelölésével, mivel jól tudja, hogy az őszi bizottsági játszmák során esélye sincs Várhelyinek, az ő jelölését szinte biztosan visszadobják majd. 

Ehelyett arra lehet számítani, hogy Orbán igazi jelöltje Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője lesz. Erről egyébként a 24.hu és a Telex is reális lehetőségként írt hétfőn.

Győri Enikő, aki 2010 és 2014 között a magyar EU elnökség akkori programjáért felelős külügyminisztériumi államtitkárként is dolgozott, a Politico szerint meg is kaphatja majd az egyik biztosi pozíciót. Erre azért is van jó esélye, mert Ursula von der Leyen nemek szerint kiegyensúlyozott Európai Bizottságot szeretne alakítani. A bizottság elnöke ugyanis korábban azt kérte, hogy a tagállamok augusztus végéig küldjék el egy nő és egy férfi jelölt nevét, amennyiben nem a korábbi biztosukat küldenék. 

A jelöltekkel a bizottsági elnök beszélget el, ennek alapján dől el, ki, melyik területet kapja meg. Ezután az Európai Parlament szakbizottságai is meghallgatják a jelölteket, majd az Európai Parlament szavazza meg a testület végső névsorát, itt jelezhetik, ha egy-egy jelöltet egy-egy poszton aggályosnak tartanak.

Nyitókép: Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2024. július 17-én – Fotó: MTI/Purger Tamás

 

#Európa#orbán viktor#Várhelyi Olivér#Győri Enikő#európai bizottság#ursula von der leyen

Címlapról ajánljuk