EUEurópa

Megvan, hogy kit jelöl Orbán Viktor az Európai Bizottságba

rtl.hurtl.hu

2024. július 29. 11:19

Orbán Viktor miniszterelnök nyilvánosságra hozta jelöltje nevét. Nincs meglepetés, Várhelyi Olivér az. A meccset azonban még nem játszották le, így nem biztos, hogy Magyarország megkapja az erős tárcát. 

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az X-en jelentette be, hogy miután telefonon egyeztetett Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, ismét Várhelyi Olivért jelöli az Európai Bizottságba, vette észre a 444.hu.

„Várhelyi biztos az elmúlt öt évben bebizonyította, hogy az EU pozitív erőként képes változást elérni a szomszédságában és azon túl is. Kiváló munkát fog végezni a következő bizottságban!” – írta Orbán Viktor. Ugyanitt reagált Várhelyi Olivér is, aki szerint óriási megtiszteltetés „Miniszterelnök úr felkérése és jelölése, hogy tovább szolgáljak az Európai Bizottság magyar tagjaként. Egyúttal várom a megkezdett közös munka folytatását von der Leyen elnökasszonnyal.”

Az Európai Bizottság legfrissebb jogállamisági jelentése szerint továbbra is rendszerszintű hiányosságok vannak Magyarországon. Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter Tusványoson erre úgy reagált, hogy az Európai Bizottság olyan dolgokat kér számon Magyarországon, amelyeket magára sem alkalmaz. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint nem kizárt, hogy mindezek miatt ismét befagyasztanak uniós pénzeket:


A Politico korábbi információi szerint az uniós vezetők megelégelték Orbán Viktor Ukrajnával szembeni folyamatos obstrukcióját, ezért 

azzal tervezik büntetni, hogy Magyarországnak gyenge tárcát adnak a következő Európai Bizottságban. 

Kiemelik, hogy Magyarország a következő ciklusban is szeretné megtartani a bővítéspolitikáért felelős biztosi pozíciót, ami Ukrajna csatlakozásának előkészítésére is jelentős befolyással bírna, ám a többieknek nincs kedvük ahhoz, hogy Várhelyi Olivér jelenlegi biztos ugyanebben a pozícióban folytassa a munkát, sőt, „szó sem lehet arról, hogy Magyarország kezében bármilyen erős megbízás legyen”.

A mostani bejelentésből viszont azt lehet sejteni, hogy Várhelyi Olivért korábbi pozíciójába jelölik. Ursula Von der Leyen korábban azt kérte, hogy a tagállamok augusztus végéig küldjék el egy nő és egy férfi jelölt nevét, amennyiben nem a korábbi biztosukat küldenék. A jelöltekkel a bizottsági elnök beszélget el, ennek alapján dől el, ki, melyik területet kapja meg. Ezután az Európai Parlament szakbizottságai is meghallgatják a jelölteket, majd az Európai Parlament szavazza meg a testület végső névsorát, itt jelezhetik, ha egy-egy jelöltet egy-egy poszton aggályosnak tartanak. 

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Európa#orbán viktor#Várhelyi Olivér#európai bizottság

Címlapról ajánljuk