EUEurópa

Az Orbán-kormány búcsút inthet egy brüsszeli csúcspozíciónak

rtl.hurtl.hu

2024. május 30. 9:04

Orbán Viktor Putyinnal való jó viszonya, valamint az Ukrajnával kapcsolatos uniós politika akadályozása miatt Magyarország elbúcsúzhat a befolyásos biztosi pozícióktól.  

Az uniós vezetők megelégelték, hogy Orbán Viktor folyamatosan akadályozza az Ukrajnával kapcsolatos állásfoglalásokat, ezért azt tervezik, hogy a jövőben kisebb pozíciókat adnak Magyarországnak az újonnan alakuló Európai Bizottságban – nyilatkozta a Politiconak három, az ügyet ismerő diplomata.

A brüsszeli lap forrásai szerint féltheti pozícióját Várhelyi Olivér uniós diplomata, aki jelenleg a Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosi pozíciót tölti be. A tisztség jelentős befolyással bír az EU balkáni és ukrajnai csatlakozási tárgyalásaira, ám az értesülések szerint a nemzeti kormányok nem szeretnék, hogy Várhelyi vagy bármely más magyar diplomata fontos pozíciót kapjon a bővítési munkában.

„Szóba sem jöhet”, hogy Magyarország megtarthassa bármelyik befolyásos pozíciót – mondta az egyik névtelenségét kérő diplomata.

Orbán Viktort sokan Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi szövetségeseként látják az EU-ban, és az európai vezetők egyre inkább aggódnak, amiért akadályozza az Oroszországgal szembeni szankciókat és az ukrajnai segélycsomagokat, valamint az ország uniós csatlakozási tárgyalásait is hátráltatja.

A leendő biztosokat a Bizottság következő elnökének és a kormányoknak kell majd közösen kiválasztani. A Politico azt írja, az Orbán-kormány bízik abban, hogy Várhelyinek nem kell majd elköszönnie tisztségétől, amelyet 2019 óta tölt be. Várhelyit azonban azzal vádolták, hogy aláássa az uniós tagjelölt országokkal kapcsolatos politikát, és zavart keltett a széles körben kritizált georgiai (grúziai) „ügynöktörvény” kapcsán. 

Az egyik diplomata pedig arról beszélt, hogy Orbán Ursula von der Leyennel folytatott harca is közrejátszhat abban, hogy ne kapjon fontos pozíciót se Várhelyi, se más a kormányából. 

A Politico kereste Várhelyi Olivér hivatalát és a magyar külügyet is, de egyikük sem válaszolt a kérdéseikre. A lap emlékeztet: Magyarország július elsején fél évre átveszi az EU Tanácsának soros elnökségét, amely napirendmeghatározási jogkörrel ruházza fel a kormányt.

Nyitókép: Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja a nyugat-balkáni országok és az Európai Unió vezetőinek kotori találkozóján tartott sajtóértekezleten 2024. május 16-án. Fotó: MTI / EPA / Boris Pejovic

#Európa#orbán viktor#európai unió#európai bizottság#Várhelyi Olivér#uniós biztos#Politico#diplomata#brüsszel#putyin#ukrajna

Címlapról ajánljuk