EUEurópa

78 milliárd forintot követel az EU az Orbán-kormánytól

rtl.hurtl.hu

2024. július 24. 9:45

A kormánynak 45 napja van egy 200 millió eurós bírság kifizetésére.

Az Európai Bizottság (EB) július 16-án levelet és fizetési felszólítást küldött a magyar kormánynak, amiben 45 napos határidőt szab egy 200 millió eurós bírság kifizetésére – tájékoztatta a Népszavát Christian Wiegand szóvivő. A lap hozzátette: az ország teljes jelenlegi tartozása több mint 240 millió euró, amely naponta 1 millióval emelkedik.

Az Európai Bíróság június közepén döntött úgy, hogy Magyarországnak 200 millió eurót és késedelem esetén napi egymillió eurós bírságot kell fizetnie, mert nem hajtotta végre a menekültügyi rendszerrel kapcsolatos legfelsőbb bírósági döntéseket.

Az Európai Unió Bírósága 2018-ban indított eljárást Magyarországgal szemben amiatt, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Az uniós bíróság 2020 májusában mondta ki, hogy a magyar állam jogellenesen tartotta fogva a menedékkérőket a tranzitzónákban.

A bizottsági levél a Népszava cikke szerint 45 napos határidőt szabott meg a 200 millió eurós bírság befizetésére, és mulasztás esetén az Európai Bizottság újabb felszólítást küld, de már csak 15 napot adva a teljesítésre. Ha a pénz ezután sem érkezik meg Brüsszelbe, megkezdik a kamatokkal növelt összeg fokozatos behajtását a Magyarországnak járó közösségi támogatásokból.

A napi egymillió eurós bírsággal kapcsolatban az EB levelében egyelőre arról érdeklődik, hogy Budapest miként kívánja a törvényeit összhangba hozni az EU menekültügyi és migrációs jogszabályaival, és a válasz függvényében dönt a további lépésekről – írta a Népszava.

Nyitókép: Embléma az Európai Unió Bírósága, a Curia luxembourgi épületében 2023. december 21-én. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra

#Európa#európai bíróság#európai bizottság#orbán-kormány#bírság

Címlapról ajánljuk