EUEurópa

Ma dől el, hogy sikerül-e kigolyózni Orbánékat az EP fontos tisztségeiből

rtl.hurtl.hu

2024. július 23. 7:57

A Fidesz képviselője „ragadozókról” írt, a szociáldemokraták szerint viszont a többség döntötte el, épp ezért demokratikus, hogy a szélsőjobboldal nem juthat vezető pozíciókhoz.

Bő kézzel osztogatják kedden a tisztségeket Brüsszelben: minden európai parlamenti bizottság élére elnököt, illetve négy alelnököt választanak. A Politico hírlevele szerint a nap legfőbb kérdése, hogy a centrista és Európa-párti erők távol tudják-e tartani a szélsőjobboldali és euroszkeptikus frakciókat azoktól a pozícióktól, amelyekre létszámuk alapján jogosultak lennének.

A szociáldemokraták (S&D), a kereszténydemokraták (Néppárt), a liberálisok (Renew) és a Zöldek megállapodása minden tisztségtől megfoszthatja a harmadik legnagyobb frakciót, az Orbán Viktor részvételével megalapított Patriótákat, amely múlt héten már elesett két EP-alelnöki helytől.

A szokásos felosztás szerint a Patriótákhoz kerülhetett volna a kulturális és közlekedési bizottságok vezetése, ehelyett azonban előbbi a Zöldeké, utóbbi a Néppárté lehet. Orbánék eleshetnek a mezőgazdasági, külügyi, költségvetési ellenőrzési és állampolgári jogi bizottságok alelnöklésétől is.

Győri Enikő fideszes képviselő az X közösségi platformon fakadt ki: „Hogy merészelik? Ragadozók! Az antidemokrácia háza” – írta bejegyzésében.


Az S&D vezetője, Iratxe García viszont úgy látja, hogy a Patrióták kiszorítása épp a demokrácia megnyilvánulása, amiről a parlamenti többség döntött. Mint mondta, a Patrióták szemben állnak az EU olyan alapértékeivel, mint a tisztelet, szabadság, demokrácia, egyenlőség, jogállam és emberi jogok, ezért nem képviselhetik az Európai Parlamentet vezető tisztségekben.

Mint arról korábban írtunk, a Magyar Péter vezette Tisza Pártnak három bizottsági alelnöki tisztség is jut.

Nyitókép: Pier Marco Tacca/Getty Images

#Európa#patrióták#európai parlament

Címlapról ajánljuk