Híradó

Orbán elismerte, hogy nem sikerült elfoglalni Brüsszelt, de a Tiszának három bizottsági alelnöki poszt is jutott

Kéri BarnaKéri Barna

2024. július 19. 18:12

Újoncként három bizottsági alelnöki posztot is kapott az Európai Parlamentben a Tisza Párt, míg a Fidesz-KDNP egyet sem. Ugyanakkor a magyar kormánypártok mind a 11 képviselője biztossági helyhez jutott, azt írták: így lesz lehetőségük képviselni a magyarok érdekeit. A korábban Brüsszel elfoglalását parancsba adó Orbán Viktor ma az állami rádióban elismerte: egyelőre nem sikerült áttörést elérniük.

Strasbourgban feje tetejére állt a világ. Magyar Péter mutatta be a pózt, miután az Európai Parlament döntött: milyen pozíciókat kaphatnak a párt EP-képviselői.

Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elég fontos tisztségeket sikerült megszereznie a Tisza Pártnak, ahhoz képest, hogy mindegyikünk kezdő képviselő, és hogy heten képviseljük Magyarországot

–  jelentette be Magyar Péter.

Ő maga az Alkotmányügyi Bizottság alelnöke lesz, míg Gerzsenyi Gabriella a regionális és kohéziós pénzekért felelős szakbizottságban kapta meg ugyanezt a pozíciót. Kulja Andrást a Környezetvédelmi, Klíma és Közegészségügyi Bizottság alelnökévé választották. Fontos megbízatást kapott a Tisza Párt delegációvezetője, Tarr Zoltán is, aki a Kulturális és Oktatási Bizottság néppárti koordinátora, egyben szóvivője lett.

A Fidesz-KDNP képviselői egyetlen vezető pozíciót sem kaptak a bizottságokban. Pedig tavasszal a miniszterelnök kiadta a parancsot: 

Nincs más választásunk, el kell foglalnunk Brüsszelt.

A választás után, az eredmény ismeretében Gulyás Gergely a Híradó kérdésére már visszafogottabban fogalmazott a kormányinfón.

„Beljebb vagyunk. Még nem foglaltuk el, de beljebb vagyunk. 
És mikorra várható?
Hát, nagy hadművelet ez, és attól tartok, hogy lehet, hogy még egy európai parlamenti választásra legalább szükség lesz.”

A miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában újabb háborús hasonlattal írta le a helyzetet.

„Előretörés sikerült, áttörést még nem értünk el.”

Az Orbán Viktor által szervezett új frakció, a Patrióták képviselői egyetlen parlamenti pozíciót sem szereztek meg, így nem választották háznaggyá a fideszes Szekeres Pált sem. Ugyanakkor a 11 Fidesz-KDNP-s képviselő mindegyike kapott bizottsági helyet, ha vezető pozíciót nem is.

A párt közleménye szerint így „lesz lehetőségük képviselni a magyarok érdekeit”.

Orbán Viktor pedig továbbra is bízik az áttörésben.

„A harmadik legnagyobb parlamenti frakció a mienk, ez nemsokára köt majd szövetségeket, és lesz még hamarosan második is, aztán majd meglátjuk” – vázolta reményeit a miniszterelnök.

Az Európai Parlamentbe jutott magyar pártok képviselői közül a DK-s Dobrev Klára a Regionális Fejlesztési Bizottság és az Alkotmányügyi Bizottság tagja lett, míg Molnár Csaba a Költségvetési Ellenőrző Bizottságban kapott helyet. Borvendég Zsuzsanna, a Mi Hazánk képviselője a Kulturális és Oktatási Bizottságban dolgozik majd.

#Híradó#Videó#Európa#európai parlament#tisza párt#fidesz-kdnp#bizottság#alelnök#brüsszel#magyar péter#ma

Címlapról ajánljuk