EUEurópa

Beálltak Orbán soros elnöksége mögé a szlovákok

rtl.hurtl.hu

2024. július 18. 15:41

A szlovák államfő szerint Szlovákiában semmiféle feszültség nem éri a magyar közösségeket.

Miközben több uniós tagállam már jelezte, hogy bojkottálná az Európai Unió soros magyar elnökségét, Szlovákiára számíthat Orbán Viktor. A Budapestre érkezett szlovák államfő, Peter Pellegrini ugyanis a Sulyok Tamás köztársasági elnökkel közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy hazája nem csatlakozik semmilyen kísérlethez vagy tevékenységhez, amivel bojkottálni akarják a magyar elnökséget.

Pellegrini azt mondta, hogy a szlovák kormány képviselői támogatni fognak minden magyar tevékenységet, és kijelentette: nem hiszi, hogy „büntetni kell valakit azért, mert párbeszédet kíván kezdeményezni”.

Megköszönte Magyarország ígéretét arra, hogy 2025 végéig meghosszabbítja Szlovákia légvédelmét és elmondta, hogy tovább növekszik a két ország közti gazdasági segítségnyújtás, ami nemcsak árucserére, hanem a munkaerőre is vonatkozik. Emellett felajánlotta Szlovákia tapasztalatait és szakértelmét az atomenergia terén.

Mindezeken felül Pellegrini kitért arra, hogy szerinte „a magyar közösségek Szlovákiában teljesen integrálódtak, nincs feszültség, nyitott problémák nincsenek”.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

#Európa#szlovákia#peter pellegrini#soros elnökség

Címlapról ajánljuk