EUEurópa

Csütörtökön eldől Ursula von der Leyen sorsa

rtl.hurtl.hu

2024. július 17. 19:44

2019-ben is néhány szavazaton múlt a megválasztása.

Strasbourgban arra számítanak, hogy szoros eredménnyel, de Ursula von der Leyen marad az Európai Bizottság élén – írja a Népszava. Az Európai Parlament tagjai csütörtökön kora délután döntenek arról, hogy maradhat-e újabb öt évig a helyén az uniós végrehajtó testület elnöke.

Von der Leyennek meg kell szereznie az EP abszolút többségének, 361 képviselőnek a támogatását. Az utolsó pillanatig igyekszik meggyőzni a képviselőket az alkalmasságáról, miközben a meghatározó politikai csoportok hosszú kívánságlistákat terjesztettek elé támogatásuk fejében.

A német politikus az Európai Néppárt családjához tartozik, de a szocialistákkal és a liberálisokkal összefogva jelölték a posztra. Abban bízik, hogy ez a hármas koalíció biztosítja a többséget számára a Parlamentben is: a három frakciónak 401 tagja van, de akadnak köztük, akik szembe mennek a pártfegyelemmel. Ezért igyekezett a zöldpárti, és a jobboldal még vállalható szélén álló képviselőket is meggyőzni. Öt éve mindössze 9 szavazattal nyert, de a mostani EP-ben nagyobb és határozottabb szélsőséges blokk áll vele szemben – írja a lap.

Emlékeztetnek: a Fidesz képviselői 2019-ben támogatták von der Leyent, de most biztosan nem fogják megszavazni. A Tisza Párt képviselője, Magyar Péter egy keddi sajtóbeszélgetésen azt mondta, delegációjuk valószínűleg támogatni fogja a megválasztását, de előbb meghallgatnák a programját. A DK-s Dobrev Klára és Molnár Csaba rá fog szavazni.

Az esélyeit azonban ronthatja, hogy az Európai Unió Bírósága szerdán úgy ítélt, hogy az általa vezetett Európai Bizottság nem biztosított kellően széleskörű hozzáférést a koronavírus elleni oltásokra vonatkozó szerződésekhez. Az ügyet a Zöldek terjesztették a testület elé. Korábban úgy vélték, hogy a zöldpártiak kétharmada támogathatja von der Leyent, de kérdés, hogy ez az ítélet után is így marad-e.

A Bizottság elnöke várhatóan csütörtökön reggel ismerteti programját az Európai Parlamentben, ezt követi a plenáris vita és délután egy órakor a szavazás. Ha nem kapja meg a többséget, akkor véget ér a brüsszeli pályafutása.

Nyitókép: ALESSANDRO DELLA VALLE/Pool via REUTERS/File Photo

#Európa#ursula von der leyen#európai parlament#európai bizottság

Címlapról ajánljuk