EUEurópa

Újraválasztották Roberta Metsolát, az Európai Parlament elnökét

rtl.hurtl.hu

2024. július 16. 13:06

Óriási többséget kapott az Európai Parlamentben Roberta Metsola elnök, a következő két és fél évre is megtarthatja pozícióját.

Újraválasztotta az Európai Parlament jelenlegi elnökét, Roberta Metsola máltai képviselőt, az Európai Néppárt tagját. A politikus Twitteren azzal a szöveggel közölte a hírt: „Vive l'Europe!”

A Politico cikke szerint az először 2022 januárjában megválasztott politikus most a 720 szavazatból 562 képviselő voksát szerezte meg. Gyakorlatilag nem volt komoly kihívója: a spanyol, baloldali Irene Montero indult ellene, de nem aratott akkora sikert, mint nemzeti válogatottja vasárnap: mindössze 61 szavazatot szerzett.

Metsola az elmúlt két és fél évben különösen nehéz időszakon vezette keresztül az EP-t, ahol az orosz-ukrán háború, az izraeli konfliktus, valamint a katari vesztegetési botrány kezelése után kapta meg újra a többség szavazatát.


Tavaly márciusban arról beszélt Ukrajnában: Moszkvát nem megbékítéssel, hanem fegyverekkel lehet rákényszeríteni a háború befejezésére. Hozzátette,, hogy az uniós tagállamoknak több hadianyagot kell szállítaniuk a kijevi kormánynak, mert szerinte az Egyesült Államok egyedül nem képes támogatni az ukrán hadsereget.


Nyitókép: Twitter

#Európa#roberta metsola#európai parlament#elnök#újraválasztás#többség

Címlapról ajánljuk