EUEurópa

Politico: Patrióták Európáért, avagy a Habsburg Birodalom visszavág

rtl.hurtl.hu

2024. július 12. 11:18

A brüsszeli lap szerint az Orbán Viktor-féle Patrióták Európáért EP-frakció Európa legrégebbi szövetségét éleszti fel.

A Habsburg Birodalom visszavág – így vezeti fel a Politico friss cikkében az Orbán Viktor-féle, Patrióták Európáért nevű nemrég megalakult EP-frakciót. A brüsszeli lap értékelése szerint a magyar kormányfő Európa legrégebbi szövetségét éleszti fel a szövetséggel:

egy Habsburg-koalíciót, amely megadja Orbánnak az áhított európai platformot, amit azóta keres, hogy a Fideszt kirakták a Néppártból.

Mint arról beszámoltunk, a szélsőjobboldali képviselőket is a soraiban tudó Patrióták Európáért csoport hivatalosan csak hétfőn alakult meg, de rögtön a harmadik legnagyobb frakció lett. A pártcsoporthoz a Fidesz 10 képviselője mellett a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) 1, a Marine Le Pen-féle francia Nemzeti Tömörülés 30, a cseh ANO részéről 7, az ugyancsak cseh Eskü és Motorosok részéről 2, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) részéről 6, belga Vlaams Belang (Flamand érdek) részéről 3, az olasz Liga részéről 8, a holland Szabadságpárt (PVV) részéről 6, a spanyol VOX részéről 6, a portugál Chega részéről 2, a Dán Néppárt részéről 1, a görög Logika hangja részéről 1, a lett Lettország az első részéről szintén 1 képviselő csatlakozott.

A frakció elnökévé Jordan Bardellát (Nemzeti Tömörülés), első alelnökévé pedig a Fidesz soraiból Gál Kingát választották. A megalakulásuk bejelentésén az uniós szuperállam, az illegális migráció és a szuverenitás volt a fő téma, erről itt írtunk részletesen.

„Ma egy olyan politikai formációt hozunk létre, amely meggyőződésem szerint hasítani fog, és nagyon gyorsan az európai jobboldal legnagyobb frakciója lesz. Ez napokon belül be fog következni, és utána határ a csillagos ég” – fogalmazott Orbán még június 30-án Bécsben. A magyar miniszterelnök itt jelentette be az új pártszövetség megalakulását, mégpedig egy közös sajtótájékoztatón Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt vezetőjével. A brüsszeli lap azt írja, a tömörülés az egykori Habsburg-országok központi területeit foglalja magában: Ausztria, Csehország és Magyarország. A Politico szerzője úgy látja, 

bár Le Penéknek lesz a legtöbb képviselője a csoportban, Orbán Viktor és „Habsburg szövetségesei” végül domináns pozíciót szerezhetnek, ha sikerül populista pártokat magukhoz csábítaniuk Szlovéniából és Szlovákiából, ami valószínűnek tűnik.

Mint írják, a Patrióták mögött álló politikusokat eddig csak a kölcsönös bizalmatlanság kötötte össze. Az FPÖ például évtizedeken át jóvátételt követelt a csehektől a második világháború után az egykori Csehszlovákiából kitelepített és elűzött osztrákokért. A lap szerint bár a felszín alatt még mindig sok a bizalmatlanság, a régió populistái felismerték a nyerő formulát, és Orbán miatt fegyvert ragadtak, őt tekintik példaképnek. A csoport befolyása tovább nőhet, hiszen szövetségesei Csehországban és Ausztriában is vezetik a közvélemény-kutatásokat a szeptemberi választások előtt.

Karlengető neonáci cseh és homofób olasz képviselő Orbán EP-frakciójában

SS-relikviákat gyűjtő, rendszeresen náci karlendítéssel köszönő cseh, és homofób olasz tagja is lett a részben Orbán Viktor által alapított, új európai parlamenti frakciónak. Az RTL Híradónak nyilatkozó elemző szerint nagyjából bárkit felvettek, hogy minél többen legyenek.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

#Európa#orbán viktor#patrióták európáért#európai parlament#habsburgok#Politico#csehország#ausztria#fpö

Címlapról ajánljuk