EUEurópa

A harmadik helyezett Macron szerint széleskörű koalíció kell a francia választások után

rtl.hurtl.hu

2024. július 10. 21:08

Az előrehozott választások bizonytalan helyzetet teremtettek Franciaországban, Emmanuel Macron elnök szerint senki nem nyert.

Három nappal a bizonytalan politikai helyzetet teremtő franciaországi előrehozott nemzetgyűlési választások után Emmanuel Macron elnök szerdán felszólította a „köztársasági” politikai erőket, hogy „hozzanak létre egy stabil és plurális többséget” az ország számára, tekintettel arra, hogy senki nem tekinthető a választások győztesének, írja az MTI.

A köztársasági elnök először szólalt meg a parlamenti választások vasárnapi második fordulója óta, amelyet az európai parlamenti választásokon a pártja által június 9-én elszenvedett vereségre hivatkozva írt ki, s amelyet szerinte „senki nem nyert meg”. Azt mondta:

Egyetlen politikai erő sem szerzett kellő többséget, és a választásokból kikerült tömbök vagy koalíciók mind kisebbségben vannak.

A helyi sajtóban közzétett levelében arra szólított fel „minden olyan politikai erőt, amely azonosul a köztársasági intézményekkel, a jogállamisággal, a parlamentarizmussal, az európai orientációval és a francia függetlenség védelmével, hogy kezdjenek őszinte és lojális párbeszédet egy szilárd, szükségszerűen plurális többség megteremtése érdekében, az ország számára.”

Korábban az RTL Híradó is beszámolt arról, hogy a választás második fordulója meglepetést hozott. Az első fordulóban nyertes szélsőjobboldali Nemzeti Front csak a harmadik helyen végzett. A második forduló előtt egymás javára visszalépő baloldali és centrista pártszövetség is megelőzte. Senki nem szerzett viszont abszolút többséget. A politikai patthelyzet hónapokra megbéníthatja az eurozóna második legerősebb gazdaságát.


A francia országgyűlési választáson hatalmas volt a részvétel, pedig Franciaországban ez csak a második legfontosabb esemény a köztársasági elnök választása után. Hogy mire számíthatunk az amerikai választásokon, arról Rajnai Gergely politológust, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzőjét kérdeztük a Reggeliben.


Nyitókép: RTL Híradó

#Európa#emmanuel macron#választások#nyertes#kormány#szélsőjobb#baloldal#köztársaság

Címlapról ajánljuk