EUEurópa

Újabb pornóoldalt von szoros ellenőrzés alá az EU

rtl.hurtl.hu

2024. július 10. 15:05

Az érintetteknek számot kell adniuk arról is, hogy mit tesznek a kiskorúak védelméért és az illegális tartalmak ellen.

Tavaly decemberben írtunk arról, hogy az Európai Unió három pornóoldalt is felszólított arra, hogy tegyen eleget a nagy internetes platformokra vonatkozó európai szabályozásnak. Mivel a Pornhub, a Stripchat és az Xvideos európai felhasználóinak száma havi átlagban túllépi a 45 millió főt, ezért szigorúbb szabályoknak kell megfelelniük a korhatár-ellenőrzést, a tartalmi moderációt és az átláthatóságot illetően.

Idén márciusban már arról számoltunk be, hogy az érintett pornóoldalak beperelték az Európai Bizottságot, azt vitatva, hogy rájuk is vonatkoznának a nagy online platformokra vonatkozó előírások.

Szerdán viszont az Euractiv arról tudósított, hogy a Bizottság újabb pornóoldallal bővítette a nagy online platformok listáját: az XNXX nevű szájtot is kötelezik arra, hogy november közepéig tegyen eleget a digitális szolgáltatásokról szóló uniós jogszabály szigorított előírásainak, különben a globális bevételeinek 6 százalékára rúgó bírságot szabhatnak ki rá. Az XNXX és az Xvideos tulajdonosa ugyanaz a cég, a WGCZ Holding.

Az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvényének célja, hogy biztonságosabb online környezetet hozzon létre azzal, hogy a szolgáltatókat felelőssé teszi az általuk terjesztett illegális tartalmakért, így a gyűlöletbeszédért, vagy a veszélyes árucikkek kereskedelméért. A törvény hatálya alá tartozó nagy platformokként azonosítottak olyan közösségi oldalakat, mint az Instagram és a TikTok, olyan keresőket, mint a Google és a Bing, illetve olyan webáruházakat, mint az Aliexpress és a Zalando.

Júniusi közleménye szerint az Európai Bizottság hivatalos megkeresést küldött a Pornhubnak, a Stripchatnak és az Xvideos-nak részletes tájékoztatást kérve a jogszabályoknak való megfelelésükről, így arról is, hogy hogyan akadályozzák meg azt, hogy kiskorúak pornográf tartalmakhoz férhessenek hozzá. Számot kell adniuk arról is, hogy mit tesznek a szolgáltatásukból eredő kockázatok, így az illegális tartalmak terjesztése vagy a felhasználók testi és lelki jólétére gyakorolt negatív hatások ellen.

Nyitókép: Vincent Duterne / © Photo News via Getty Images

#Európa#európai bizottság#dsa#pornó

Címlapról ajánljuk