EUEurópa

Kiszivárgott: így darabolná fel Trump Ukrajnát, Európát is érintené a változás

rtl.hurtl.hu

2024. július 3. 9:57

Donald Trump amerikai elnökjelölt teljesen átalakítaná a NATO működését is, ha megválasztanák.

Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt egy radikális megállapodás megkötését fontolgatja Vlagyimir Putyinnal az ukrajnai háború lezárása érdekében, írja a Politico hosszú tényfeltáró cikkében, amit a Portfolio szemlézett. Két nemzetbiztonsági szakértő szerint Trump olyan egyezményt kíván nyélbe ütni, amelyben garantálja, hogy 

a NATO nem terjeszkedik Ukrajnába és Grúziába, Oroszország pedig megtarthat néhány elfoglalt területet, beleértve a Donbasz-medencét és a Krímet is.

Kevin Roberts, a The Heritage Foundation elnöke szerint Trump gyors megállapodást várna a konfliktus lezárására. Bár Trump nem biztos, hogy leállítaná az amerikai fegyverszállításokat, korábban kijelentette, hogy hiba volt megígérni Kijevnek a NATO-tagságot.

A kritikusok szerint Trump ezzel a gyors, Oroszországnak kedvező megállapodással lényegében igazolná Putyin háborúját. Trump a jövőben elvárná, hogy az európai katonai szövetségesei jelentősen növeljék a védelmi kiadásaikat. Bár Trump nem lépne ki a NATO-ból, a szervezet jelentős változásokon menne keresztül.

Trump terve szerint az USA megtartaná nukleáris védelmi ernyőjét Európa felett, valamint a légitámaszpontokat és haditengerészeti bázisokat a kontinensen, valamint Törökország területén. Azonban a gyalogság, a páncélosok, a logisztika és a tüzérség nagy része európai irányítás alá kerülne, ezáltal csökkentve az amerikai jelenlétet.

Trump tervének másik eleme a „kétszintű NATO” megalkotása lenne, amely szerint azok az országok, amelyek nem teljesítik a GDP 2 százalékának megfelelő védelmi ráfordítást, nem élvezhetik Washington védelmét. Ez a NATO 5. cikkelyének megszegését jelentené. Trump szerint ezek a lépések szükségesek, mert az európaiak nem teljesítették védelmi kötelezettségeiket, ezáltal kihasználják az Egyesült Államokat.

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Donald Trump (b) találkozója a korábbi amerikai elnök New Jersey állambeli bedminsteri birtokán 2022. augusztus 2-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Európa#ukrajna#donald trump#orosz-ukrán háború#amerika#választás#egyesült államok#nato

Címlapról ajánljuk