EUEurópa

Kiderült, kik lehetnek az Európai Unió új vezetői

rtl.hurtl.hu

2024. június 25. 17:36

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a három nagy európai pártcsalád megegyezett.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint véglegesítették az Európai Unió vezető tisztségviselőinek névsorát. A lap kedden három, a tárgyalásokat ismerő személytől úgy értesült, az Európai Néppárt (EPP), a szocialisták és a liberálisok abban állapodtak meg, hogy az Európai Tanács csütörtökön az EPP csúcsjelöltjét, Ursula von der Leyent fogja jelölni az Európai Bizottság elnöki tisztségének újabb ciklusára. Őt azonban az Európai Parlamentnek kell megválasztania, erre július közepén kerül sor.

Az Európai Tanács elnöki posztjára a szociáldemokrata António Costa volt portugál miniszterelnök kerül a megegyezés szerint, az új külügyi biztos pedig a liberális Kaja Kallas észt miniszterelnök lesz.

A német lap úgy tudja, hogy az alkut a három pártcsalád tárgyalópartnerei kötötték meg: a az EPP részéről Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök és Donald Tusk lengyel kormányfő, a szocialisták képviseletében Olaf Scholz német kancellár (SPD) és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, a liberálisok nevében pedig Emanuel Macron francia elnök és Mark Rutte holland miniszterelnök tárgyalt. 

A 27 állam- és kormányfő csütörtökön és pénteken Brüsszelben, az Európai Tanács ülésén találkoznak. A cél a vezetői posztokról csomag hivatalos elfogadása, ehhez elegendő a megerősített minősített többség, azaz legalább 20 olyan kormányfő szavazata, akiknek államai az unió lakosságának legalább 65 százalékát képviselik.

Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Alessandro Della Valle

#Európa#ursula von der leyen#európai bizottság#európai tanács#kaja kallas#antonio costa

Címlapról ajánljuk