EUEurópa

Befagyasztott uniós pénzek: erősen kritizálta Magyarországot a belga miniszter

rtl.hurtl.hu

2024. június 25. 14:49

Hadja Lahbib szerint ha van rá akarat, akkor nagyon gyorsan le lehet zárni a 7-es cikkes eljárást.

Sajnálatos módon Magyarország nem hajtja végre a szükséges reformokat annak érdekében, hogy lezárható legyen az Európai Unió alapértékeinek veszélyeztetése miatt ellene indított, az uniós szerződések 7-es cikke szerinti eljárás – jelentette ki Hadja Lahbib, az Európai Unió Tanácsának június 30-ig tartó, féléves elnökségét betöltő Belgium külügyekért és általános ügyekért felelős miniszere Luxembourgban kedden.

A tagállamok általános uniós ügyekért felelős miniszereinek ülését megelőzően Hadja Lahbib elmondta, hogy 

kedden a tanács immáron a hetedik alkalommal tárgyalja Magyarország ügyét a 7-es cikk szerinti eljárás keretében.

Magyarország ismételt meghallgatására azért van szükség, mivel – Lahbib szavai szerint – továbbra is megállapítható, hogy Magyarországon hiány mutatkozik a jogállamiság tiszteletben tartása, a kisebbségek jogai és az igazságszolgáltatás függetlensége terén.

 Látható, ha van rá akarat, akkor nagyon gyorsan le lehet zárni a 7-es cikkes eljárást, ahogyan ezt Lengyelország példája is mutatja

 – fogalmazott. Hadja Lahbib hozzátette: „azt javasoljuk Magyarországnak, hogy fogadja el a szükséges reformokat, és ezzel akár már az Európai Unió Tanácsának július elsején kezdődő, féléves magyar elnöksége ideje alatt lezárható lehet az eljárás”.

Májusban Ursula von der Leyen arról beszélt: addig fogják visszatartani a Magyarországnak szánt uniós pénzeket, amíg a kormány meg nem teszi a szükséges lépéseket, hogy helyreállítsa a jogállamiságot:


Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosa érkezésekor azt mondta, hogy a Magyarországgal szemben indított 7-es cikk szerinti eljárás keretében az uniós testület továbbra is számos területet vizsgál, különösen a média, az akadémiai szabadság, az egyesülési szabadság, valamint a régóta érvényben lévő rendkívüli rendeleti kormányzás ügyét kíséri figyelemmel.

Azt mondta, a jövő héten kezdődő soros elnökség fontos lesz Magyarország számára, hogy megmutassa, tisztességes módon tud eljárni és elvégezni a feladatokat, ahogyan az az elnökséget betöltő ország feladata.

Remélem, hogy a magyar elnökség professzionalizmust mutat majd

 – tette hozzá a cseh biztos. Az uniós szerződés hetes cikke olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső esetben akár az érintett tagállam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat az összes többi tagország egyhangú támogatása esetén.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

#Európa#hetes cikkely#jogállamiság#belgium#hadja lahbib

Címlapról ajánljuk