EUEurópa

Az Európai Bizottság lezárja a Lengyelország elleni jogállamisági eljárást

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 29. 15:50

Lengyelországban már nem áll fenn egyértelműen a jogállamiság súlyos megsértésének kockázata, ezért lezárják a jogállamisági eljárást.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, az Európai Bizottság május 6-án, hétfőn bejelentette, hogy Lengyelországban már nem áll fenn a jogállamiság súlyos megsértésének közvetlen veszélye, így a 2017 óta folyó 7-es cikk szerinti eljárást le lehet zárni.

Lengyelország ellen 2017-ben indították meg az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke szerinti eljárást, amely alapján az Európai Unió értékeit súlyosan és tartósan megsértő tagállamok ellen lehet fellépni. Lengyelországon kívül egy tagállam ellen indult az EU történetében 7-es cikk szerinti eljárás: Magyarország ellen. Az uniós szerződés hetes cikke olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső esetben akár az érintett tagállam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat az összes többi tagország egyhangú támogatása esetén.

A 2023-ban választást nyerő Donald Tusk kormánya a Varsó-Brüsszel kapcsolatok újraindítását tűzte zászlajára és február közepén kilenc törvénytervezetből álló cselekvési tervet terjesztett elő. Az új lengyel vezetés elismerte a bírói függetlenséget, elkötelezte magát az Európai Unió Bírósága és a strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek végrehajtása mellett, és kötelezettséget vállalt arra is, hogy tiszteletben tartja az uniós jog elsőbbségét.

Az Európai Bizottság május 29-én, szerdán bejelentette: úgy határozott, hogy lezárja az európai uniós szerződés 7. cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben, visszavonva indokolással ellátott véleményét, amellyel 2017-ben az eljárást elindította. Indoklásában a brüsszeli testület azt írta: legfrissebb elemzése szerint 

Lengyelországban már nem áll fenn egyértelműen a jogállamiság súlyos megsértésének kockázata.

Nyitókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök sajtóértekezletet tart a kormány ülése után Varsóban 2024. május 14-én. Tusk bejelentette, hogy Lengyelország az uniós migrációs csomag kedvezményezettje lesz, nem kell majd migránsokat befogadnia, és támogatást kap a már befogadott ukrán menekültek után – Fotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

#Európa#lengyelország#7-es cikk#jogállamisági eljárás#európai bizottság

Címlapról ajánljuk