EUEurópa

Megkerülték Magyarországot, újabb Oroszország elleni szankciós csomagot fogadtak el

rtl.hurtl.hu

2024. június 24. 11:57

Az Európai Unió talált egy jogi kiskaput, amivel megkerülhette Magyarország vétóját az Ukrajnának szánt fegyvervásárlásban.

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna ellen folytatódó háborúra tekintettel elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amely egyebek mellet az orosz pénzügyi és energiaszektorban, valamint a kereskedelem területén tevékenykedő orosz vállalatokat sújtja, és fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben, közölte az uniós tanács hétfőn az MTI híre szerint.

 Az uniós külügyi tanács luxembourgi ülésén elfogadott szankciós lista további 116 ember és szervezet nevével bővült, akik vagy amelyek felelősek az Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét aláásó vagy fenyegető cselekményekért – ezzel 2100 fölé emelkedett azok számra, akiket az EU szankciókkal sújt válaszul Oroszország Ukrajna elleni agressziójára.

Hétfő délelőtt a Financial Times számolt be arról, hogy az Európai Unió talált egy jogi kiskaput, amivel megkerülheti Magyarország vétóját az Ukrajnának szánt fegyvervásárlásban. A lapnak Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője beszélt, aki szerint mivel Magyarország korábban nem szavazta meg az Oroszország befagyasztott vagyonán lévő nyereség felhasználását, most nem lehet részese a döntésnek, hogyan használják fel ezt a pénzt. Borrell szerint az eljárás kifinomult jogi döntésekre épül, de működik.

Szijjártó Péter erről azt írta a Facebookon:

Újabb milliárdok Ukrajnának – immár az európai szabályok felrúgásával, Magyarország kihagyásával.

Nyitókép: Szijjártó Péter / Facebook

#Európa#szijjártó péter#orosz-ukrán háború#európai unió#oroszország#szankció

Címlapról ajánljuk