EUEurópa

Kifinomult jogi kiskapuval kerülné meg az EU a magyar vétót

rtl.hurtl.hu

2024. június 24. 10:40

Jogi kiskaput talált az EU arra, hogy megkerülje Magyarország vétóját Ukrajna felfegyverzésére. 

Jogi kiskaput talált az EU arra, hogy megkerülje Magyarország vétóját, amellyel az Orbán-kormány megakadályozná, hogy az unió fegyvereket vásároljon Ukrajnának, a befagyasztott orosz vagyonokon képződő bevételekből – írta a hvg.hu, a Financial Times beszámolójára hivatkozva. Josep Borrell, az EU külpolitikai főmegbízottja a lapnak ezt mondta, hogy a kibúvó „kifinomult, mint minden jogi döntés, de működni fog.”

Borrell közölte, mivel Magyarország korábban ellenezte, hogy az EU későbbi felhasználásra elkülönítse a befagyasztott orosz vagyonokon képződő nyereségeket, „nem szabadna, hogy része legyen a pénz felhasználásáról szóló döntésnek” – írta a hvg.hu.

Ursula von der Leyen márciusban számolt be arról, hogy uniós tagállami vezetők készek jóváhagyni azt a javaslatot, mely az európai bankokban tárolt, majd az ukrajnai háború miatt befagyasztott orosz vagyon profitjának felhasználását tenné lehetővé Ukrajna számára, beleértve a katonai támogatást is. Az Európai Unió Tanácsa május közepén közölte, hogy jóváhagyták a tervet.

Nyitókép: Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a spanyol szocialista pártok közös rendezvényén vesz részt Madridban 2024. június 3-án. Fotó: MTI/EPA/EFE/Rodrigo Jiménez

 

#Európa#orosz-ukrán háború#ukrajna#európai unió#kiskapu#jog#magyarország#vétó#joseph borrell

Címlapról ajánljuk