EUEurópa

Túlzottdeficit-eljárást indíthat Magyarország ellen az Európai Bizottság

rtl.hurtl.hu

2024. június 19. 19:23

Magyarország esetében az államadósság és a deficit is túl magas, az Európai Tanács dönthet az eljárások elindításáról.

Túlzottdeficit-eljárást indít Magyarországgal szemben az Európai Bizottság a most közzétett 2024-es európai szemeszterre vonatkozó tavaszi csomag szerint, amelynek célja, hogy erős és jövőálló gazdaságot építsen az EU számára – írta a Portfolio

Magyarországon kívül hat másik tagállammal szemben is indokoltnak látják az eljárás megindítását: Belgium, Franciaország, Olaszország, Málta, Lengyelország és Szlovákia.

Magyarország esetében mind az államadósság, mind a deficit túl magas a Bizottság szerint, a Tanács dönthet az eljárások elindításáról.

„Magyarországon továbbra is egyensúlyhiány tapasztalható. Az árnyomással, valamint a külső és kormányzati finanszírozási igényekkel kapcsolatos sebezhetőségek továbbra is relevánsak, bár a javuló külső környezet enyhített néhány rövid távú kockázatot. A nagy folyó fizetési mérleghiány 2023-ban oldódott csak fel, mivel a belföldi kereslet a magyarországi recesszió közepette visszaesett, valamint az alacsonyabb energiaárak miatt csökkentek az importköltségek” – áll a jelentésben. 

Az Európai Bizottság szerint idén 5,4 százalék lehet a magyar költségvetési hiány.

Az eljárás fő kritériumai, hogy a GDP-arányos államadósság 60 százalék alatt legyen, míg a költségvetési hiány ne legyen magasabb, mint a bruttó hazai össztermék 3 százaléka. A magyar helyzet egyelőre egyik pontnak sem felel meg. A tavalyi deficit 6,7 százalékos volt a magyar kormány tájékoztatása szerint, míg az államadósság 73,5 százalékon állt.

Az eljárás elindításáról az Európai Tanács dönt majd, várhatóan július közepén.

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Európa#deficit#eljárás#európai unió#európai bizottság#magyarország

Címlapról ajánljuk