EUEurópa

Az RMDSZ képviselői nem támogatták Magyar Péterék néppárti tagságát

rtl.hurtl.hu

2024. június 19. 15:41

Ők azonban – a KDNP-vel ellentétben – nem akarnak távozni emiatt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselői nem támogatták a Tisza Párt tagjainak felvételét az Európai Néppárt frakciójába – tudta meg a Transtelex.

Az erdélyi portálnak Winkler Gyula, az RMDSZ frissen újraválasztott EP-képviselője azt írta, hogy „a szavazás nem pártokról, hanem egyéni képviselők csatlakozási kérelméről szólt”, és hozzátette, hogy Magyar Péter felvételét „erkölcsi és politikai okokból kifolyólag” nem támogatták.

Winkler válaszából arra lehet következtetni, hogy a Néppártban egyszerre döntöttek 14 képviselő felvételéről, vagyis a Tisza Párt hét képviselője mellett két holland, két cseh, egy német, egy dán és egy holland politikust is felvettek a frakcióba. Az RMDSZ EP-képviselői így valószínűleg mindannyiukra nemmel szavaztak azért, hogy Magyar Péterék felvételét elutasíthassák, a döntés azonban nélkülük is megszületett.

Miközben Kelemen Hunor RMDSZ-elnök megerősítette, hogy az RMDSZ továbbra is az Európai Néppártban akar maradni, a KDNP kilépett onnan. Hölvényi György, a KDNP egyetlen EP-képviselője az MTI-nek szerdán azt nyilatkozta: szerinte a néppárti frakcióban már nem lehet családügyekről beszélni, a „genderkérdésekről” nyíltan vitatkozni, és az utóbbi időben „a béke szót sem lehetett kimondani”.

Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

#Európa#európai néppárt#magyar péter#tisza párt#RMDSZ

Címlapról ajánljuk