EUEurópa

A szegénység jobb kezelésére szólították fel Brüsszelből a magyar kormányt

rtl.hurtl.hu

2024. június 19. 18:28

Emellett azt is szükségesnek látják, hogy leváljunk az orosz gázról.

Kiadásai csökkentésére szólította fel a magyar kormányt az Európai Bizottság, amely minden tagállamra vonatkozóan közzétette országspecifikus ajánlásait – derül ki az EUrologus cikkéből.

A testület közlése szerint „szakpolitikai iránymutatást” adott a tagállamoknak annak érdekében, hogy „olyan robusztus és jövőálló gazdaságot építsenek ki, amely mindenki számára biztosítja a versenyképességet, az ellenálló képességet és a hosszú távú jólétet, miközben fenntartja a rendezett államháztartást”.

A Magyarországra vonatkozó ajánlások közt szerepel, hogy „a rendkívüli energiatámogatási intézkedéseket a 2024/2025-ös fűtési szezon előtt le kell zárni”, és az ár- és kamatplafon fokozatos megszüntetésének is szükségét látják a torzító hatások csökkentése érdekében. Ugyanakkor célzott támogatási intézkedéseket várnak a lakásszektorban az alacsony jövedelmű háztartások számára.

Felhívják a figyelmet arra, hogy lépéseket kell tenni a szegénység jobb kezelése érdekében, az energiaszegénységre összpontosítva. Kifogásolják az önkényes adminisztratív beavatkozásokat, a testre szabott jogszabályok szelektív alkalmazását, amelyek indokolatlan előnnyel vagy hátránnyal járnak bizonyos vállalatokra nézve.

Javítani kell a lakosság iskolai végzettségének szintjét és a hatékony aktív munkaerőpiaci intézkedésekhez való hozzáférését, különös tekintettel a leghátrányosabb helyzetű csoportok képzési és átképzési lehetőségeire.

Emellett az Európai Bizottság feladatul szabta a kormány számára, hogy csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget, és gyorsítsa fel a gázellátás diverzifikációját a nem orosz források irányába.

Megállapították azt is, hogy hazánk – valamint Belgium, Franciaország, Olaszország, Málta, Lengyelország és Szlovákia ellen is – indokolt a hiányalapú túlzottdeficit-eljárás megindítása, amire akkor kerülhet sor, ha egy tagállam GDP-arányos államadóssága meghaladja a 60 százalékot, vagy a költségvetési hiány a 3 százalékot.

Következő lépésként az Európai Bizottság az államadósság csökkentése érdekében újabb iránymutatást fog adni, ennek keretében lehetőség van költségvetési kiigazítást is elrendelni.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Európa#európai bizottság#szegénység#energia#gáz

Címlapról ajánljuk