EUEurópa

Az EU egymilliárd eurós állami támogatást hagyott jóvá hat tagállam, köztük Magyarország közös egészségügyi projektjére

rtl.hurtl.hu

2024. május 28. 20:15

A tagállamok egymilliárd eurónyi támogatást nyújthatnak a saját költségvetésükből egészségügyi projektekre.

Az Európai Bizottság kedden jóváhagyta, hogy hat tagállam, köztük Magyarország legfeljebb egymilliárd euróval támogassa az egészségügyi ágazatban megvalósítani tervezett első közös európai érdeket szolgáló projektet, mely a kutatást, az innovációt és az egészségügyi termékek első ipari bevezetését, valamint a gyógyszerek innovatív gyártási folyamatait támogatja majd – írja az MTI.

A brüsszeli közlemény szerint a közös európai érdeket szolgáló projektet (Important Project of Common European Interest, IPCEI) nagyban hozzá fog járulni az európai egészségügyi unió célkitűzéseinek megvalósításához, mivel egyrészt innovatív megoldásokat dolgoz ki olyan betegségek kapcsán, amelyeket jelenleg nem lehet még kielégítő módon megelőzni vagy kezelni, másrészt pedig javítja az EU újonnan megjelenő egészségügyi veszélyekkel szembeni felkészültségét.

Az IPCEI Med4Cure elnevezésű projektet hat tagállam – Belgium, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Szlovákia és Spanyolország – jelentette be közösen.

A tagállamok akár egymilliárd eurónyi támogatást nyújthatnak a saját költségvetésükből, és ez várhatóan további 5,9 milliárd eurónyi magánberuházást fog mozgósítani. A projekt keretében 13, egy vagy több tagállamban tevékenységet folytató vállalkozás, köztük a magyar Richter Gedeon Nyrt. és a BioTalentum Kft. fog megvalósítani 14 rendkívül innovatív projektet.

A teljes IPCEI projekt a tervek szerint 2036-ra zárul le, de eltérő ütemtervek vonatkoznak az egyes projektekre és vállalkozásokra. A részt vevő tagállamok szerint a projekt közvetlen és közvetett módon várhatóan mintegy hatezer munkahelyet fog teremteni.

Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

#Európa#európai bizottság#egészségügy#támogatás#richter gedeon#biotalentum

Címlapról ajánljuk