EUEurópa

Hatalmas bírságot kaphat az X a pénzért osztogatott kék pipák miatt

rtl.hurtl.hu

2024. július 12. 17:03

Figyelmeztetést kapott az X (régi nevén a Twitter) az Európai Uniótól a fizetős kék pipák rendszere miatt, mivel azok megtévesztőek lehetnek és sérthetik az EU közösségi médiára vonatkozó irányelveit. A techóriást akár globális árbevételének 6%-ára is büntetheti az Európai Bizottság.

Nem sokkal azután, hogy Elon Musk 2022-ben megvette az akkor még Twitter néven futó, később általa X-re átnevezett közösségi médiaplatformot, első reformjai között nyolc dollárért bárkinek elérhetővé tette a korábban csak igazoltan valós profiloknak osztogatott kék pipát. A korábban többnyire politikusok, celebek és újságírók valódi profiljára kerülő jelzés átgondolatlan demokratizálásának meg is lett az eredménye: nagyon hamar kék pipás kamufelhasználók öntötték el az oldalt, hol a vicc kedvéért, hol pedig visszaéléseket elkövetve. Azóta valamelyest változott ez a rendszer, ma már külön kék pipa jár a valós, igazolt felhasználóknak, és külön kék pipája van az előfizetőknek – csak a kettő ugyanúgy néz ki.  

Ennek a helyzetnek vethet most véget az Európai Bizottság, akik egy most kiadott előzetes véleményben figyelmeztették Elon Musk cégét, hogy a kék pipás gyakorlat három területen sérti az EU digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályát:

  • A kék pipák megtévesztik a felhasználókat – ezzel a jelzéssel korábban az ellenőrzött, megbízható profilokat jelölte az X/Twitter, de mostanra pénzért bárki igazolt státuszt kaphat, és már történtek is ezzel visszaélések.
  • az X a reklámok átláthatóságára vonatkozó szabályokat is megsértette, ugyanis nem biztosít kereshető, megbízható hirdetési adattárat,
  • illetve a cég nem biztosít hozzáférést a kutatók számára nyilvános adatokhoz.

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacokért felelős biztosa úgy nyilatkozott, hogy a kék pipák korábban „megbízható információforrásokat jelöltek. Most az X-en az előzetes meglátásunk az, hogy megtévesztik a felhasználókat és sértik a digitális szolgáltatásokról szóló rendeletet.” Breton elmondta, hogy az X még jogosult válaszolni az előzetes véleményben foglaltakra, de ha azok beigazolódnak, akkor bírságolni fogunk és komoly változtatásokat fogunk követelni.” A bírság mértéke akár a cég éves, világszintű bevételének 6%-ára is rúghat.

Az X-szel szemben egyébként folyamatban van egy másik, 2023. decemberében indult eljárás is, melyben azt vizsgálják, terjeszt-e a cég az EU-ban illegális tartalmakat, megfelelő intézkedéseket hoz-e a platformon terjesztett manipulatív tartalmak ellen, elég átláthatóan működik-e a platform, illetve már ebben az ügyben is vizsgálják a fent említett, potenciálisan megtévesztő kék pipákat.

Nyitókép: Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images

#Európa#európai bizottság#twitter#x#elon musk#kék pipa#felhasználó#vizsgálat#bírság#Gazdaság

Címlapról ajánljuk