EUEurópa

Keményebb fellépést sürget a NATO-főtitkár az orosz kémek ellen

rtl.hurtl.hu

2024. június 13. 14:07

Több uniós tagállam külügyminisztere is kérte, hogy korlátozzák az orosz diplomaták és családtagjaik szabad mozgását az EU-ban.

A NATO tagállamai keményebben fel fognak lépni az orosz kémek ellen Moszkva ellenséges tevékenységének fényében, amelynek szabotázsakciók és kibertámadások is a részei – erről beszélt a szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg, akinek nyilatkozatát a Politico idézi.

Számos példát láttunk szabotázsra, gyújtogatási kísérletekre, kibertámadásokra, dezinformációra

– sorolta Stoltenberg újságírók előtt a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója előtt. Azon túl, hogy a miniszterektől fellépést vár, megvizsgálják azt is, hogy a szövetség milyen válaszokat adhat a fenyegetésre – a fokozott tudatosságon, információcserén, hírszerzési tevékenységen túl megerősíthetik a kritikus infrastruktúra védelmét, és szigorúbban korlátozhatják az orosz hírszerzők mozgását a tagállamok területén.

Az orosz ügynökök tevékenysége az EU-ban is aggodalmat és cselekvést váltott ki. Nyolc uniós tagállam külügyminisztere levelet küldött Josep Borrellnek, az EU külügyi főképviselőjének, amiben azt javasolják, hogy korlátozzák az orosz diplomaták és családtagjaik szabad mozgását az unió területén. Szerintük jelentősen szűkítené az orosz ügynökök mozgásterét, ha csak annak a tagállamnak a területén tartózkodhatnának, ahová az akkreditációjuk szól.

Nyitókép: REUTERS/Johanna Geron

#Európa#nato#eu#oroszország#kémkedés#szabotázs#dezinformáció#jens stoltenberg

Címlapról ajánljuk