EUEurópa

Kezdődnek a politikai egyezkedések Brüsszelben

rtl.hurtl.hu

2024. június 11. 7:02

Az EP-választás után most jön csak az igazi munka, rendeződnek az új erőviszonyok. 

Politikai egyezkedésekkel telnek az Európai Parlament első hónapjai, az újonnan megválasztott képviselő-testület nagy próbája a bizottsági elnök megválasztása lehet – írta a Népszava brüsszeli tudósítója. Halmai Katalin szerint az újonnan megválasztott képviselő-testület nagy próbája a bizottsági elnök megválasztása lehet.

Az Európai Parlament vezetői kedden ülnek össze, hogy megvitassák a választások eredményeit és a következő napok és hetek menetrendjét, majd ezután kezdődnek el a megbeszélések Brüsszelben a frakciók létrehozásáról.

Az EP-be jutott magyar pártok közül egyelőre csak a Demokratikus Koalíciónak (a Szocialisták és a Demokraták Progresszív Szövetsége - S&D), és a KDNP-s Hölvényi Györgynek (Európai Néppárt  - EPP) van biztos helye. Magyar Péter Tisza pártja az Európai Néppártba készül, a Mi Hazánk Mozgalom pedig a legradikálisabb erőkkel szeretne összefogni. A Fidesz jelenleg függetlenek közé sorolt képviselői pedig a Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportját célozhatták meg – írta  Népszava.

A frakcióknak július 16-ig kell megalakulniuk és megválasztaniuk a vezetőségüket, az Európai Parlament július 16-19. között tartja az alakuló ülését Strasbourgban, és a tervek szerint akkor szavaznának az Európai Bizottság elnökéről is. Az EP meghatározó erejét adó középpártok elvileg kényelmes többséggel bírnak, de korántsem biztos, hogy egységesen kiállnak a német kereszténydemokrata politikus mellett – írta a Népszava.

„Elsőre meglepő” – gyorselemzés ez EP-választás részeredményéről

Az első részeredmények szerint a Fidesz 11, a Tisza Párt 7, a DK 2, a Mi Hazánk pedig egy képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. Az RTL választási műsorában a szakértők meglepődtek az első adatokon. László Róbert, a Political Capital elemzője szerint a Fidesz teljesítménye a 2004-es EP-választásoknál is gyengébbnek tűnik, és szerinte a Bálnában csalódást okoz ez az eredmény. 


Nyitókép: REUTERS/Piroschka van de Wouw

#Európa#ep-választás#választás#európai parlament#frakciók#európai bizottság

Címlapról ajánljuk