EUEurópa

Orbán legyőzhetővé vált – így számolt be a külföldi sajtó a magyar EP-választásról

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 17:06

Megszorongatott Fidesz, népszavazás Orbán népszerűségéről, a miniszterelnök legyőzhetetlensége megtört – a nemzetközi sajtó beszámolói szerint a magyar választási eredmények alapján megdőlt a hiedelem, hogy Orbán Viktor rendszere leválthatatlan. A Fidesz ráadásul úgy teljesített a vártnál gyengébben, hogy közben ideológiai szövetségesei áttörést értek el Nyugat-Európában. Nem beszélve arról, hogy rengeteg pénzt költöttek élet-halál kampányukra – mutattak rá. 

Politico

Egy dolog biztos a vasárnapi EP-választás után: Nem mindenki fog ünnepelni – kezdi a Politico az uniós szavazásokat értékelő cikkét, amelyben megnevezi a legnagyobb győzteseket és veszteseket. A brüsszeli lap a Tisza Pártot egyértelműen az EP-választások nyertesei közé sorolja, míg a Fideszt a vesztesek táborába teszi: „Orbán Viktor magyar miniszterelnök szövetségeséből lett riválisa, Magyar Péter a magyar ellenzék megkérdőjelezhetetlen arcává vált, a szavazatok mintegy 30 százalékát szerezte meg. A magyar nacionalista vezető a vártnál rosszabbul szerepelt, miután Magyar kemény kihívónak bizonyult. Brüsszel szeme azon lesz, hogy Orbán a nacionalista Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójába manőverezi-e EP-képviselőit, újabb lökést adva Giorgina Meloni olasz miniszterelnöknek. 

Guardian

Magyar Péternek, aki februárban szakított Orbán pártjával, néhány hónap alatt sikerült felépítenie Magyarország legerősebb ellenzéki pártját – írja a Guardian. A brit lap tudósításában a Tisza Párt alelnökének és EP-listavezetőjének győzelmi beszédét idézte, melyben a választást a Fidesz-kormány Waterloo-jának és „a vég kezdetének” nevezte. Azt is kiemelték, hogy bár a legtöbb szavazatot a Fidesz listája kapta, a párt teljesítménye évek óta a legrosszabb volt.

AP

A nacionalista Orbán Viktor pártja kapta a legtöbb szavazatot, de durván alulmúlta korábbi dominanciáját az EP-választáson. A régóta hivatalban lévő vezetőnek új kihívója akadt, aki most nagy győzelmet aratott, megingatva Orbán hatalmát a magyar politikában – számol be a választási eredményekről az AP budapesti tudósítója, Justin Spike.

Az amerikai hírügynökség azt emelte ki, hogy erre a választásra széles körben úgy tekintettek, mint egy népszavazásra a kormányfő népszerűségéről. A Fidesz jelentősen elmaradt 5 évvel ezelőtti teljesítményétől, és két képviselői helyet bukhat az EP-ben. Megemlítik, hogy Orbán ennek ellenére késő esti beszédében győzelemként tálalta az eredményeket, mondván, hogy „legyőzték a régi és az új ellenzéket is”.

Azt írják, a Fidesz 2010 óta uralja a magyar politikát, ám sokan egyre elégedetlenebbek vele. A súlyos gazdasági válság és a botrányok sorozata megingatta a kormányzó pártot, amely azzal büszkélkedik, hogy a családi értékeket és a keresztény konzervativizmust védelmezi. Az AP szerint ezek a tényezők vezettek Magyar Péter megjelenéséhez, aki azt tervezi, hogy a mostani választásra építve 2026-ban legyőzze Orbánt. 

Sokaknál nyitott fülekre talált részéről a széles körű korrupció vádja, valamint azon állítása, hogy a Fidesz „propagandagépezetével” megosztja a társadalmat.

Bloomberg

Orbán legyőzhetetlensége megtört – kezdi beszámolóját a Bloomberg. Az amerikai székhelyű rangos üzleti lap azt írja: „Magyar Péter feltörekvő politikus az EP-választásokon elért második helyezésével szétzúzta azt a képet, hogy Magyarországnak nincs alternatívája Orbán Viktor miniszterelnök uralmával szemben”. A Bloomberg kiemelte, hogy Magyar jobbközép Tisza Pártja a vasárnapi szavazáson 30 százalékot ért el, ami több mint háromszorosa a legnagyobb ellenzéki pártszövetség, a DK-MSZP-Párbeszéd támogatottságának.

Ezek az eredmények pedig egyértelműen Orbán kihívójává emelték Magyart a 2026-os parlamenti választásra. A lap tudósítója ugyancsak megjegyezte: noha a Fidesz megnyerte a szavazást, Magyarország 2004-es uniós csatlakozása óta ez volt a legrosszabb eredmény, amit elértek. 

Mindezt úgy, hogy Orbán ideológiai szövetségesei, köztük a francia Marine Le Pen és Giorgia Meloni is várakozásokon felül teljesítettek, és alig néhány héttel azelőtt, hogy Magyarország átveszi az EU soros elnökségét.

A lap arra számít, hogy a Magyar Péter erős szereplése megnehezítheti majd az Orbán-kormánynak, hogy rendbe tegye a költségvetést, ha a választók visszacsábítása érdekében több ösztönző intézkedés mellett dönt.  

Die Presse

Hosszú idő óta először van olyan politikai erő Magyarországon, amely felveheti a versenyt a kormánypárttal – számol be a Die Presse. A német nyelvű napilap azt írja: a Fidesz ugyan a várakozásoknak megfelelően győzött, de nagy veszteségeket könyvelt el.

Ilyen kemény küzdelem ráadásul még nem volt EP-választás előtt, mint idén. Mint írják, ezt nem utolsósorban az is jelzi, hogy mekkora összegeket fordított a nemzeti-populista kormány az online reklámkampányokra. 

Emlékeztetnek, a Fidesz vonatkozó kampánykiadási messze túlszárnyalták bármelyik uniós pártét.

Miközben a Fidesz erőforrásainak jó részét Magyar lejáratására fordította, a többit arra használta fel, hogy megrémítse a magyar választókat. Úgy állította be, hogy ez a választás most élet-halál-kérdés, a háború és béke közt kell dönteni. A vádakat az ellenzék szereplői közül a Tiszának sikerült a leghatékonyabban kivédenie.

Megsemmisült ellenzék, meggyengült Fidesz, kiáradó Tisza 

Két hónappal ezelőtt még szinte senki sem ismerte a Tisza Pártot Magyarországon, ehhez képest kiemelkedően jól szerepeltek mind az EP-, mind az önkormányzati választáson. A választási listáikat elnézve talán ők sem számítottak ilyen eredményre. Az RTL választási műsorában már az is elhangzott, elképzelhető, hogy nem is lesz elég jelöltjük, hogy az összes megnyert helyet betöltsék.

Ami eddig történt: a vasárnapi önkormányzati és európai parlamenti rekord részvételt (57 százalék), a Tisza Párt áttörését (30 százalék), és minden idők legszorosabb főpolgármester-választását hozta. 

Bár a Fidesz rengeteg pénzt áldozott a háborús kampányra és a mozgósításra, a kétezres éve közepe óta nem szerepelt ilyen rosszul választáson. A párt az előző, 2019-es EP-választáshoz képest 9 százalékponttal rosszabb eredményt ért el, és két mandátumot veszítve 11 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

A Magyar Péter nevével fémjelzett Tisza Párt csaknem 30 százalékot ért el legelső választásán, és 7 képviselőt küldhet Brüsszelbe, illetve Strasbourgba. Ennek legnagyobb vesztese az ellenzék: a DK az eddigi négy helyett két képviselőt küldhet az EP-be, a Mi Hazánk egyet, a többi párt nem jutott be.

A választás napjáról szóló tudósításunkat itt olvashatják!

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Európa#választás#ep-választás#fidesz#orbán viktor#magyar péter#tisza párt#ma

Címlapról ajánljuk