EUEurópa

Ausztria is bevetné Orbánék ellen a jogi atombombát

rtl.hurtl.hu

2024. június 4. 8:25

Támogatják a belga külügyminiszter javaslatát, hogy fosszák meg a magyar kormányt a vétó lehetőségétől.

Korábban az rtl.hu is megírta, hogy a belga elnökség nem szeretné csöndben átadni a stafétát a júliusi soros magyar elnökségnek, és gyorsan bevetnék Orbán Viktorék ellen a „jogi atombombának” nevezett eljárást.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter szerint ugyanis az EU nem óvatoskodhat, amikor szembenéz Magyarország jogsértéseivel. Éppen ezért szerinte meg kellene fosztani a magyar kormányt a vétó lehetőségétől.

A Politcio friss hírlevele szerint Bécs támogatja Belgium felhívását, hogy indítsanak eljárást Magyarország szavazati jogának megvonására, ami újabb fontos jelzés azzal kapcsolatban, hogy az európai közösség nem feltétlen örül a soros magyar elnökségnek.

„Elvárjuk, hogy mind a 27 tag teljes mértékben betartsa azokat az elveket, amelyek közös Uniónk alapját képezik” – mondta Ausztria külügyminisztériumának szóvivője a Politicónak. „Ez különösen igaz azokra, akik betöltik a soros elnökségi pozíciót. Ezt szem előtt tartva támogatjuk a 7. cikkely szerinti eljárás megkezdését Magyarország ellen” – tették hozzá.

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI/MTVA

#Európa#eu#vétójog#orbán viktor#magyarország#belgium

Címlapról ajánljuk