EUEurópa

Ursula von der Leyen újabb ciklusa a mostani szövetségesein úszhat el

rtl.hurtl.hu

2024. június 3. 11:58

A Politico szerint nagyon nehéz lesz összeszednie Ursula von der Leyennek a 361 képivselőt, akik a többséghez kellenek.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, 2019-ben csak nagyon szűken tudtsa bebiztosítani többségét az Európai Parlamentben, mindössze 9 képviselőn múlt a sorsa. Idén még nehezebb dolgha lehet, így arra is van esély, hogy a német konzervatív politikust nem választják újra, írja a Politico.

Ahhoz, hogy újra az Európai Bizottság elnöke legyen, von der Leyennek két politikai csatát kell megnyernie. Először is, támogatást kell szereznie a 27 európai uniós állam- és kormányfő körében, másodszor pedig legalább 361 támogató szavazatot kell összeszednie a 720 fős EP-ben.

A Néppártban, von der Leyen pártcsaládjában 12 uniós állam- és kormányfő van, akik mind várhatóan mögé állnak majd. Legalábbis elvileg. Mindig fennáll a veszélye annak, hogy dolgok rosszul alakulnak, ráadásul ez még kevés a sikerhet. A többséghez Emmanuel Macron és Olaf Scholz is kell, az meg mindig benne van a pakliban, hogy ők kiugranak és előállnak egy saját jelölttel. Erre azonban idén talán kevés az esély. 

Az Európai Parlamenti választások előrejelzései szerint Ursula von der Leyen Néppártja lesz a legnagyobb frakció 170 mandátummal. Ahhoz, hogy többséget szerezzen, szövetséget kell kötnie a másik két nagy közép-csoporttal – a szocialistákkal és a liberálisokkal.

Még akkor is, ha ez sikerül, a belső ellenállás miatt bizonytalan a végkimenetel. Von der Leyen előzőleg a Néppárt, a Macron-féle Renew és a szociáldemokraták támogatását élvezte, de most ezeket a szavazatokat valószínűleg nem fogja megkapni, vagy legalábbis nem teljes egészében. A szocialisták és a liberálisok között is növekszik az ellenállás, mivel von der Leyent azzal vádolják, hogy kompromisszumra hajlandó Giorgia Meloni olasz szélsőjobboldali miniszterelnökkel, valamint annak európai pártcsaládjával, és hogy gyengítette az EU zöld programját.

Nyitókép: Orbán Viktor fogadja Ursula von der Leyent 2022. május 9-én Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Európa#ursula von der leyen#választás#ep#szavazat

Címlapról ajánljuk