EUEurópa

Orbánozás, viccelődés, cigányozás és ígéretek: élőben vitázott négy EP-listavezető

rtl.hurtl.hu

2024. június 1. 18:58

Az állami média után az ATV-ben vitáztak az EP-listavezetői. A csatorna a jelentős támogatással rendelkező listaállítók csúcsjelöltjeit hívta meg. A hat személyből azonban csak négyen voltak hajlandók nyíltan is ütköztetni érveiket: Dobrev Klára, Donáth Anna, Le Marietta és Toroczkai László. A Fidesz és a Tisza Párt képviseletében Deutsch Tamás, illetve Magyar Péter nem vettek részt a vitán.

Nyitókép: Kovács Attila / MTI, Máthé Zoltán / MTI, Demecs Zsolt / MTI, Lakatos Péter / MTI

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 1. - 21:23

Utoljára szólnak a nézőkhöz, két percük van

Toroczkai László a végszóban a ccigányozása kritikájára reagált, szerinte azt kell szégyellni, amit a balliberális pártok tesznek a cigánysággal és magyarsággal. Önök tekintenek olcsón megvásárolható szavazóként a cigányokra, mondta Donáth Annának. A Mi Hazánk két éve azon dolgozik, hogy egészséges magyar élelmiszerhez juttassák a magyarokat, a magyar kereskedőknek pedig piacokat keresnek. 

Le Marietta szerint aki az MKKP-ra szavaz, az tulajdonképpen magára szavaz. Azért mennek, hogy pénzt adjanak. Foglalkoznak zöld ügyekkel, korrupcióval és internetes biztonsággal, valamint a világbékével és a világuralommal is, de ezt mindenkivel meg akarják osztani a részvételiség által. Legyen jobb minden Európában is, de tényleg, fogalmazott.

Dobrev Klára szerint nem kell félni a vitáktól, aki nem akar sumákolni, az kiáll, az megvédi a gondolatait, érveit. Szociáldemokrata, baloldali politikával lehet az országot rendbe tenni, Orbánt leváltani. A politika a tényleges életünkről szóló valós döntések helye, nem valóságshow. Említette a kisnyugdíjasokat, a pedagógusokat. Ne hallgassanak a mindig fanyalgókra, mondta, szerinte a közös lista az EP-ben is a magyar emberek problémáival foglalkozik majd.

Donáth Anna szerint a szabadság olyan, mint a levegő. Ha van, nem érzékeljük, ha nincsen, belepusztulunk. Az alapvető emberi jogok, az európai felvilágosodás eszményei tesznek bennünket európaivá. Európa jólétét és biztonságát az adta, hogy ragaszkodtak a szabadságjogokért. Túl sokáig éltünk ebben, és azt gondoljuk, hogy például a sajtó szabadsága, a véleményszabadság adottság, magyarázta. Minden generációnak meg kell küzdenie ezekért a szabadságjogokért. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 1. - 21:13

Az utolsó vita

Le Marietta azt mondta: a mesterséges intelligencia erősebb szabályozására van szükség, ha meg akarjuk védeni a demokráciát ettől a technológiától.

Donáth Anna felidézte, hogy nemrégiben szavazták meg a mesterséges intelligencia szabályozásáról szóló uniós szabályozását, ez az első ilyen a világon. De még sok feladat van a kérdésben. Szóba hozta a családon belüli erőszakot is: Magyarországon minden héten meghal egy nő, fontosnak tartja, hogy a magyar parlament ratifikálja az isztambuli egyezményt.

Dobrev szerint most bármit megtehetnek a dolgozókkal, a milliárdos konglomerátumok megrendszabályozásához európai összefogásra van szükség. Az adózás és a környezetvédelem területén is. Ezért a Mi Hazánk óvatosan üljön be bárhová, ha egyáltalán bejutnak, mert a szélsőjobboldaliak folyamatosan az erős Európát akadályozták.

Toroczkai László úgy reagált: épp a holland testvérpártjának nyakkendője van rajta. Szerinte be lehetne vezetni a munka világába azokat is, akik nincsenek ott, majd Farkas Flóriánt, „a Fidesz cigánypolitikusát” emlegette, akit otthonánál vadászott le. Le Marietta azt kérdezte: Mészáros Lőrincet is így levadásszák? Toroczkai azt mondta, igen, Kubatov Gábor ellen is ő tett feljelentést. 

Donáth Anna azt mondta: Toroczkai László szégyellje magát a cigányozás miatt. 

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 1. - 21:04

Jönnek a szabadon választott témák

Az utolsó részben minden listavezető a neki legfontosabb témát hozza.

Le Marietta az internetes szabadságjogokat választotta. A Zöldeken belül a kalózokhoz szeretnének csatlakozni, számukra a legfontosabb a digitális biztonság. Említette a Külügyminisztérium ellen intézett sikeres orosz hekkertámadást is. Szijjártó változtassa meg a jelszavát Dzsudzsi86-ról valami biztonságosabbra, javasolta Le Marietta. A GDPR nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a nagy cégek ugyanúgy visszaélnek a sütiket. 

Donáth Anna témája az orosz és kínai befolyás Magyarországon. Szerinte a világ legnagyobb botránya, a kampányban erről mélyen hallgat mindenki, hogy sajtóhírek szerint Kína arcfelismerő térfigyelő kamerákat telepítene Magyarországra. Jelen esetben pontosan Európa védi a szuverenitásunkat, mondta. Meg akarják védeni az országot akkor is, amikor a kormány ki akarja árusítani

Dobrev Klára a szociális Európáról beszél. Hozzátette: a magyarok hétköznapi életéről van szó. Szerinte Orbán hagymázas fantáziákat kerget, például Brüsszel elfoglalását. De nem beszél a magyarok életéről, az oktatásról, az egészségügyről. A szociáldemokratáknak viszont ezek a legfontosabb témák, sokat dolgoztak az európai minimálbér bevezetéséért. Míg a jobboldali polgármesterek stadionokra büszkék, addig a baloldaliak a szociális bérlakásokra. 

Toroczkai László témája a közbiztonság. Azt mondta, mai hír, hogy Hajdúszoboszlón megöltek egy 87 éves asszonyt, de a fősodratú sajtó nem számol be arról, hogy időseket bántalmaznak (a gyilkosságról tegnap az RTL Híradó számolt be, a letartóztatásról pedig ma – a szerk.). Szerinte ma is '90-es évek SZDSZ-es felfogása van érvényben, több joga van a bűnözőnek, mint a rendvédelmi dolgozóknak. Több mozgásteret adnának nekik.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 1. - 20:46

Vita a harmadik témában

Az Északi Áramlat felrobbantásakor Ursula von der Leyen azt ígérte, hogy megtalálják az elkövetőket, és keményen meg fogják büntetni őket. Ez nem történt meg és Toroczkai tudta, hogy így lesz, mert von der Leyent korruptnak tartja. Magyarországról mindenki támogatja az Európai Bizottság elnökét, Magyar Péter is, a Mi Hazánk viszont elzavarná von der Leyent. Afrikában népességrobbanás van, vissza kell állítani a határőrséget és olyan jogrendet kell kialakítani, hogy a a határőrök meg tudják védeni az országot.

Dobrev Klára kiemelte: túl sokat fizetünk a rezsiért, például a rendszerhasználati díjjal, ami Mészárost gazdagítja. Miközben uniós pénzekből körülöttünk mindenki megszabadult az orosz gáztól teljesen, vagy részben. Orbán a magyarok elszegényítésével Putyin kegyeit keresi, magyarázta.

Donáth Anna szerint a három témakör összefügg, egyik következik a másikból, erős Magyarország erős Európában tud működni. Hozzátette: Európa akkor tud erős lenni, ha képes beszállni a nagyhatalmi versenybe, és helyt állni Kína és az Egyesült Államok között. Közös külpolitikára, közös hadseregre, közös határvédelemre és energiaunióra van szükség. 

Dobrev Klára hangsúlyoztam hogy keletről a drága energia és tőke mellett vendégmunkások is jönnek, akiket rabszolgakörülmények között dolgoztatnak, és akik miatt alacsonyabb lesz a magyar munkavállalók bére. A következő ciklusban közös európai szabályokat kell alkotni, hogy ne lehessen távol-keleti vendégmunkásokkal tönkre tenni a szakszervezeteket, a munkakörülményeket és a béreket.

A Kutyapárt közösségi programírással csinálta meg az EP-programját, ebben a résztvevők azt kérték tőlük, hogy hangsúlyosan foglalkozzanak a zöld témákkal, mondta. Majd arról is beszélt, hogy volt, aki szinte dicsekedve mondta, hogy a vendégmunkásokat a városon kívül szállásolták el. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 1. - 20:35

Harmadik téma: háború, migráció, energiaellátás

Toroczkai László szerint a szomszédban egy olyan háború zajlik, ami a II. világháború óta a legkiterjedtebb háborús helyzet. Egyfajta diktatórikus rendszerré kezd alakulni az EU, aki ez ellen szól, azt oroszpártizzák. Szerinte senki sem az, csak nem nem szeretnének háborút.

Le Marietta szerint a háború rossz, a migrációt nem kezeli megfelelően az EU, az energiaellátás lehetne jobb. Segíteni kell Ukrajnának, hogy megvédhesse magát. Magyarországnak nem bevándorlási, hanem kivándorlási probléma van. Az akkumulátorgyárak szabályozásán szeretnének szigorítani, a Kutyapárt az egyetlen olyan párt, ami a Zöld frakcióhoz csatlakozna.

Donáth Anna szerint az Orbán-kormány uszít, háborús plakátolják tele az országot. Ez nem csak egy szócsata, nem egy politikai adok-kapok, Ukrajnában iskolákat bombáznak le, emberek éheznek, a populisták azonban arról papolnak, hogy miért nem ülnek le tárgyalni. Ukrajna Európa része, nem mehetünk el szó nélkül a háborús uszítás mellett, mondta a Momentum listavezetője.

Dobrev Klára kiemelte: senki nem akarja háborúba küldeni a magyarokat, ahogyan a sorkatonságot sem akarják visszaállítani. Ők vezették ki, sok fideszes nagy bánatára. Orbán háborús propagandáját említi, hozzátéve: Orbán Putyin háborúját finanszírozza, egyre több gázt vásárolunk, teljesen leállította a panelprogramot, pedig a DK azt javasolta, terjesszék ki azt a társasházakra is.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 1. - 20:17

Vita az uniós pénzek témájában

Donáth Anna badarságnak nevezte, amiket Toroczkai László mondott. Szerinte Magyarország az unió nettó nyertese. Dobrev Klára szerint az Orbán-rendszer az egyedüli felelőse, hogy nem jönnek az uniós pénzek. Amíg jöttek, ellopták őket. 

Toroczkai viszont úgy véli, hogy Magyarországnak ráfizetés az Európai Unió, mert kiviszik a pénzt az országból. Hozzátette, hogy nyilvánvaló, hogy Orbán korrupt rendszert állított fel, a Mi Hazánk korrupcióellenes csoportot állítana fel, amelybe minden párt kapna helyet. Az Európai Ügyészség pedig nem csodafegyver.

Le Marietta hozzátette: van ilyen szervezet, a Korrupcióellenes Munkacsoport, csak több jogot kellene adni nekik, hogy érdemben felléphessenek.

Dobrev Klára szerint Toroczkai László Deutsch Tamás és Magyar Péter magyar hangja. Az AfD-nek egyetlen barátja maradt: éppen Orbán Viktor. 

A Kutyapárt szerint jelenleg a kis közösségek nem megfelelően részesülnek az uniós támogatásokból, ezen változtatnának, ebbe illeszkedik a Robin Hood Alap. Az uniótól reklámozásra kapott pénzt odaadnák az embereknek, hogy a közösségeiket elkezdhessék jobbá tenni, mondta Le Marietta.

Donáth Anna szerint a jogállamiság a jogszabályok betartásáról szól, ez az igazi szuverenitásvédelem. A Fidesz-kormány viszont  mindent elkövet annak érdekében, hogy kiszolgáltassa az országot.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 1. - 20:08

Második téma: uniós pénzek megszerzése és elköltése

Dobrev Klára szerint egy tisztességes kormány 3 hónap alatt hazahozná az uniós pénzeket. Kőkemény munka lesz felszámolni a korrupciót, az olaszoktól kell majd tanulni, úgy kell fellépni az Orbán-maffia ellen, ahogyan ezt a maffiával tették, magyarázta a DK listavezetője. De mire kell költeni az uniós pénzt? Rengeteg pénz érkezett Magyarországra az uniótól, de jobb lett az egészségügy? A magyar átlagbérek leszakadtak, a bolgárokéval nagyjából egy szinten, a nyugdíjak területén ennél is rosszabb a helyzet, magyarázta Dobrev Klára, aki szerint ellopták a pénzt, aki szerint olyan kormányra van szükség, aki nem csak megszerezni tudják ezeket a pénzeket, hanem tisztességesen, a magyar emberek érdekében elkölteni.

Toroczkai László szerint Magyarország is befizetett a kasszába, 10 ezer milliárd forintot. A Ursula von der Leyent balliberális pártok és a Fidesz is megválasztotta, az ő tevékenyégét katasztrofálisként jellemezte. Azt is, hogy az unióval finanszíroztatja Ukrajnát. 

Le Marietta reméli, hogy nem lesz mindig ilyen, egyelőre a jogállamisági mechanizmus nem szolgálja a magyarok érdekét, a korrupció nem szűnt meg. A Korrupciókutató Intézet kimutatta: hétszeresére növeli a nyerés esélyét, ha valaki kormányközeli. Ezért ezen cégek esetében automatikus vizsgálatot indítanának, ha nyernek közbeszerzések. Bővítenék az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal létszámát, mert a munkatársak  fele, háromnegyede már a magyar ügyekkel foglalkoznak.

Donáth Anna szerint aktívan dolgoztak a jogállamisági mechanizmuson, az uniós pénz nem jön, a NER-es körök pedig kétségbe vannak esve. Nincs annál hazafiasabb tett, mint megőrizni ezeket az összegeket azoknak, akiknek szánták. A közvetlenül lehívható összegek nagyságát kibővítették, így a civilek és az önkormányzatok számára is. 

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 1. - 19:52

Vita az első témában

Donáth Anna szerint nekik nem kell bekéreckedniük sehová, szövetségeseik vannak. Dobrev Klárához fordult: mi az az Európai Egyesült Államok? Egy erős szövetséget, ahol Európa képes közösen képes válaszolni a kihívásokra, szólt a válasz. Donáth Anna szerint ez nem megfogható: svájci vagy amerikai modellről van szó? Dobrev Klára szerint a tényleges jogi felépítménynél fontosabb, hogy képesek legyenek foglalkozni az emberekkel. 

Toroczkai László azt mondta: a résztvevők frakcióinak tagjai úgy viselkednek, mintha elment volna az eszük. Tönkre teszik az EU-t, adósságba taszítják. Dobrev Klára és Donáth Anna is megszavazták a gázkazánok kivezetéséről szóló jogszabályt. Állítása szerint erről a Partizán vitájában mind a ketten hazudtak egész Magyarországnak. „Nem tudom, Donáth Anna mit csinál az EP-ben, ha ilyen alapvető fogalmakkal nincs tisztában” – tette hozzá.

Le Marietta nem akart veszekedésbe csatlakozni, ő nem borúlátó Európa helyzetével kapcsolatban. A Kutyapárt ajánlata: kutyapártosítani Európát, tehát cselekvésre, részvételre bírni az embereket. Az igények felmérése, az emberek igényei után kell szabályokat alkotni. Példaként az Erasmus-ösztöndíjat említette, egy magyar diák az ösztöndíjból nem tud Nyugat-Európában megélni. 

Donáth Anna azzal folytatta, hogy Cseh Katalinnal olyan eredményeket értek el az EP-ben, ami minden magyar embernek jó. Ilyen a digitális platformok szabályozása, amivel vissza lehet szorítani a gyűlöletbeszédet. Kőkeményen dolgoznak, meg is lett az eredménye, megremegett az Orbán-rendszer, mondta. 

Dobrev Klára szerint néha kemény a politikai vita, de addig jó, amíg nem fordul át személyeskedésbe vagy csúsztatásokba. De ebből is látszik, hogy az európai politika az hazai politika is.

Le Marietta szerint az eddigi beszélgetés is alátámasztja, hogy az uniónak is fejlődnie kell kommunikációban. Toroczkai László a végén azt javasolta a Momentumnak, hogy  kevesebbet törődjenek a fasisztázással, többet az európai munkával.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 1. - 19:39

Brüsszel: szövetséges vagy ellenség?

Donáth Anna azzal kezdte: rossz maga a kérdésfeltevés, mert a barát vagy ellenség retorikára hajaz. Európa mi vagyunk, a jó kérdés úgy hangzana: Mi hogyan tudunk hozzájárulni, hogy Európa jobb hely legyen? A magyar kis- és középvállalkozások segítség nélkül nem tudnak a piacon lenni, pedig a Fidesz 14 éve alatt volt uniós pénz és olcsó keleti energia is. A jólétünk Európa jólététől függ, ezen kevesen dolgoznak Európábam Emmanuel Macront említette Donáth Anna, akin szerint progresszívabb Európa kell, mert a világrend átrendeződik.

Dobrev Kára kiemelte: Brüsszel egy belga város, az EU nem lehet ellenség, mi magunk kértük felvételünket. Ha az embereket Európáról kérdezik, valószínűleg nem a politikai kérdések jutnak eszükbe, hanem jól élő német nyugdíjas, a büszke osztrák dolgozó, a jó oktatást kapó skandináv gyerek jut eszükbe. A magyarok nem másodrendűek, ezek nekik is járnak. Erről szól Dobrev Klárának az Európai Egyesült Államok. Erős, szociális Európáért dolgozna, ha Európa megrokkant, abba Magyarország is belerokkant. Európa és Magyarország.

Toroczkai László kiemelte: a választás tétje, hogy kik képviselik a magyarokat az EP-ben. Deutsch Tamás és Magyar Péter nem voltak elég bátrak, hogy megjelenjenek, de ők és a jelenlévők is bekéreckednek valamelyik pártcsaládban. A Mi Hazánk egy új európai pártcsaládot hoz létre a német AfD-vel és a bolgár Ujászületés Párttal. Erős nemzetgazdaságok szövetségévé alakítanák az uniót. 

Le Mariettának sem tetszik a kérdésfeltevés. Az EU-ban teljesjogú tagállam vagyunk, ez olyan, mintha egy focicsapatban játszanánk, közös célért. Az EU-nak és az EP-nek is fejlődnie kell, például a részvétel területén. A petíciós bizottságban viszont ott lehet Deutsch Tamás. Egy passzivistájuk nyomkövetőt tett egy konzultációs ívre, a konzultáció eredményét bejelentették, miközben az ív a nyomkövető szerint még a postán volt.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 1. - 19:21

2 percben az EP-s arc poeticák

Le Marietta részvételiségi szakértő, az MKKP listavezetője azt mondta: ő nem politikus, így egzaltált kiabálás tőle ma nem várható, viccelődni fog, de ez sem a szakmája. Nem az emberekben van a hiba, hanem a politikusokban és az általuk létrehozott intézményrendszerekben. Első feladata a Robin Hood Alap létrehozása lesz, az MKKP évek óta civileknek adja pénzét, az EP-s pénzből is közösségi projekteket finanszíroznának.

Donáth Anna, a  Momentum listavezetője, szerinte ha a kormányon múlna, már Magyarországon is orosz állapotok lennének. Az Európai Unió a védőbástya. A Momentum büszke arra, hogy sokat gyengítettek a rendszeren, az EP-ben elérték, hogy felvegyék a kesztyűt Orbán ellen, elérték, hogy elzárják a NER pénzcsapjait. Kisebbségeket támogattak, érdemi eredményeket értek el az EP-ben, bebizonyítva, hogy az nem parkolópálya.

Dobrev Klára kicsit rekedtebben, de nem erőtlenül köszönti a nézőket megfogalmazása szerint. Szerinte a választás tétje az, hogy közelebb vagy távolabb kerülünk az Orbán-rendszer megbuktatásától. Sok magyarnak elfogytak a tartalékai, nem csak anyagilag, hanem lelkileg is. Ma ezek a milliók többségben vannak, azt mondja Dobrev Klára, velük találkozik naponta, belőlük merít erőt. Lehet, hogy nem ők írják a legbátrabb kommenteket, de amikor szavazni kell, akkor egy biztonságosabb életre szavaznak. 

Toroczkai László, a Mi Hazánk listavezetője szerint ők az egyetlen anti-globalista párt, ami a ténylegesen magyarok érdekeit fogja képviselni az EP-ben. Vitára alkalmatlannak nevezte az állami tévében rendezett vitát és felháborodásának adott hangot, hogy a Fidesz és Magyar Péter szerinte rágalmakat terjeszt róluk. Feljelentik a Fideszt és Magyar Pétert is.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 1. - 19:10

Magyar Péter és Deutsch Tamás nem vitáznak

Szombat este az ATV tart EP-listavezetői vitát. Nem ez az első, csütörtökön az állami médiában „vitázott” a tizenegy listaállító szervezet egy-egy képviselője – bár inkább csak egymás mellett beszéltek. Az RTL Híradónak megszólaló választási szakértője is arra jutott, hogy az állami műsorát ne igen lehet vitának nevezni:


A csütörtöki lehetőséggel minden szervezet élt, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt azonban nem listavezetőjüket, Le Mariettát delegálta, hanem egy humoristát, Brutit. Azért, mert szerintük az Európai Parlamentbe szakemberek, kabaréba pedig humoristák kellenek.

Ezúttal azonban itt lesz Le Marietta, a fideszes Deutsch Tamás, és a Tisza Párt alelnöke, Magyar Péter azonban nem.

A vitán négy politikus vesz részt:

  • Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd-ZÖLDEK listavezetője;
  • Donáth Anna, a Momentum listavezetője;
  • Le Marietta, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listavezetője;
  • és Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom listavezetője.

Pénteken a Partizán szervezésében vitázott Karácsony Gergely és Vitézy Dávid, a főpolgármester-jelölti vitán a fideszes Szentkirályi Alexandra nem vett részt. Ez azonban valóban vita volt, éles megjegyzésekkel, kemény adok-kapokkal.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 1. - 19:08

Témák a vitában

Minden jelölt 2 percet kap az EP-listavezetői arc poetica bemutatása. Majd négy témát érintenek:

  • Brüsszel: szövetséges vagy ellenfél?
  • uniós pénzek megszerzése és elköltése
  • háború, energiaellátás, migráció
  • egy szabadon választott téma, amelyet a jelölt a legfontosabbnak tart

Fejenként előbb 2 perc jut, hogy elmondják a saját álláspontjukat, majd nyolc percben vitázhatnak. A témák után a zárszavak következnek.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Európa#ep-választás#európai parlamenti választás#atv

Címlapról ajánljuk