EUEurópa

A Mi Hazánk a német szélsőjobboldali Afd-vel alapítana új EP-frakciót

rtl.hurtl.hu

2024. május 30. 15:51

A két párt Magyarországon egyeztet a tervekről pénteken. Toroczkai László szerint az a választás tétje, hogy sikerül-e létrehozni ezt a teljesen új képviselőcsoportot.

Pénteken reggel Magyarországra érkezik Maximilan Krah, a német szélsőjobboldali Afd európai parlamenti listavezetője, hogy a Mi Hazánk képviselőivel egyeztessen egy teljesen új európai parlamenti frakció létrehozásáról – mondta Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke az RTL Híradónak. 

Szakítunk az eddigi európai elitpolitizálással

 – fogalmazott.

A politikus szerint jelenleg Magyarországon négy potens erő rendelkezik akkora támogatottsággal, hogy képesek legyenek bejutni az Európai Parlamentbe: a Fidesz-KDNP, a Demokratikus Koalíció, a Magyar Péter-féle Tisza Párt, valamint a Mi Hazánk Mozgalom. Szerinte a Fidesz Georgia Meloni pártjával ül majd közös képviselőcsoportba, míg a KDNP és a Tisza Párt az Európai Néppárt felé tart majd. 

Miután a Demokratikus Koalíció szerinte „globalista” frakcióba ül be, így egyedül a Mi Hazánk kerülne antiglobalista képviselőcsoportba. Jelezte, a német Afd-n kívül a bolgár Újjászületés nevű párttal is tárgyalnak az új frakcióról. 

Az Európai Parlament honlapja szerint képviselőcsoport létrehozásához legalább 23 képviselő szükséges, akiknek a tagállamok legalább egynegyedét kell képviselniük.

Toroczkai László azt mondta, szerinte ennek az európai parlamenti választásnak az a legnagyobb tétje, hogy létrejön-e ez az új európai parlamenti frakció, vagy sem. A Mi Hazánk egyébként két párttal semmiképpen sem ülne közös képviselőcsoportba: a Fidesszel és a romániai AUR-ral.

További részletek a csütörtök esti RTL Híradóban, amelyet 18 órától élőben követhet az rtl.hu-n.

Nyitókép: Hegedüs Róbert/MTI

#Európa#AFD#németország#mi hazánk#toroczkai lászló#frakció

Címlapról ajánljuk