EUEurópa

Orbán Viktor francia szövetségese az Amerika-barát, Kínaellenes olasz szélsőjobboldalnak udvarol

rtl.hurtl.hu

2024. május 26. 13:22

A két szélsőjobboldali európai pártcsalád egyesüléséről szó sincs, nagyobbak az ideológiai távolságok köztük, mint valaha.

Együtt győzünk Európában, nem halaszthatjuk el a mostani lehetőséget – hangoztatta Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) vezetője a Corriere della Sera című olasz napilapban politikai egységet szorgalmazva az olasz szélsőjobboldalt vezető Giorgia Melonival vasárnap. Erről az állami hírügynökség számolt be, ahol a szélsőjobboldalt következetesen csak jobboldalnak nevezik.

Marine Le Pen úgy vélte, hogy az Olasz Testvérekkel (FdI) fenntartott egység segítségével a szélsőjobboldali erők a második legnagyobb frakciócsoporttá válhatnak az Európai Parlamentben a júniusi választásokat követően.

Itt az ideje az egységnek. Nagyon hasznos lenne, a mostanihoz hasonló lehetőséget nem szabad elszalasztanunk

– mondta Marine Le Pen a Corriere della Serának.

A magyar állami hírügynökség beszámolójából kimaradt, hogy Le Pen nem véletlenül szorgalmaz egységet. Nagyon úgy néz ki, hogy a Meloni-féle szélsőjobboldali frakció elhúz mellettük, és nem csak elhúz, középre is húz. Az ideológiai távolságok már eddig is hatalmasak voltak. Szemben a Le Pen-féle Identitás és Demokrácia neve európai frakcióval (ebben a francia szélsőjobboldal mellett Matteo Salvini tömörülése is benne van), a Melonival fémjelzett Európai Konzervatívok és Reformerek egyértelműen elítélik az oroszok ukrajnai agresszióját, Amerika-barátak, és ellenzik a kínaiak európai nyomulását.

Sőt, Ursula von der Leyen, aki a fideszes plakátok szerint a magyar kormánypártok esküdt ellensége is, már azt sem tartja kizártnak, hogy együttműködjön Meloniékkal, ami tovább mérsékelheti az olasz szélsőjobboldalt.

Ajánló: Borulhat az EU-ban Orbán Viktor terve, ha elbuknak pár mandátumot a választáson

Ehhez képest Le Pen arról beszélt, hogy „soha nem fognak Ursula von der Leyenre szavazni, aki pusztító politikát folytatott az európai népek számára.”

Elérkezett az ideje, hogy végleg pontot tegyünk mérgező mandátumára

– tette egyértelművé a francia politikus.

Ajánló: „Kína lábtörlője” – több mint 7 percig szidta az Orbán-kormányt a Republikánus Párt szenátusi vezetője

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke fogadja Orbán Viktor kormányfőt, a Fidesz elnökét Párizsban 2022. május 27-én – Fotó: Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Európa#orbán viktor#marine le pen#georgia meloni#Külföld

Címlapról ajánljuk