EUEurópa

A georgiai kormányfő szerint megfenyegette a magyar EU-biztos

rtl.hurtl.hu

2024. május 24. 7:34

Ismét egy szerencsétlen mondat miatt kellett mentegetőznie Várhelyi Olivér magyar EU-biztosnak, miután a Fico-merényletre utalt a georgiai miniszterelnöknek a külföldi ügynökökről szóló törvény kapcsán.

Kellemetlen helyzetbe került Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság magyar tagja, akinek a georgiai miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetése után kellett mentegetőznie. 

A georgiai miniszterelnök ugyanis korábban egy közleményben panaszkodott arra, hogy egy uniós biztos figyelmeztette: ugyanúgy járhat, mint Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki ellen néhány napja követtek el merényletet. Irakli Kobakhidze szerint az uniós biztos számos intézkedést sorolt fel neki, amit nyugati politikusok a külföldi ügynökökről szóló jogszabályra válaszul vezethetnek be, és közben a georgiai miniszterelnök szerint Várhelyi Olivér azt mondta: 

nézd csak meg, mi történt Ficóval, nagyon óvatosnak kellene lenned. 

A magyar politikus csütörtökön sajnálatát fejezte ki, hogy telefonhívása egy részét nemcsak teljesen kiragadták a szövegkörnyezetből, hanem olyan módon mutatták be a nyilvánosságnak, amely a telefonhívás eredeti céljának teljes félreértelmezését eredményezheti – írta az MTI.

Várhelyi Olivér közleményében azt írta, Georgia jelenlegi politikai helyzetét tekintve jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az ország politikai vezetését eltántorítsa a külföldi befolyás átláthatóságáról szóló törvény elfogadásától. Hangsúlyozta: a torvény elfogadása alááshatja Georgia uniós útját. Hozzátette: a georgiai társadalom erős EU-párti érzelmeinek ismeretében 

a telefonbeszélgetés során úgy érezte, fel kell hívnia a miniszterelnök figyelmét annak fontosságára, hogy ne szítsák tovább az amúgy is törékeny helyzetet a törvény elfogadásával, 

ami további megosztottsághoz és esetlegesen ellenőrizetlen helyzetekhez vezethet Tbiliszi utcáin. „Ezzel kapcsolatban a legutóbbi, Szlovákiában történt tragikus esemény példaként és utalásként hangzott el arra vonatkozóan, hogy hová vezethet egy ilyen nagyfokú polarizáció még Európában is” – fogalmazott.

A magyar uniós biztos hangsúlyozta: továbbra is arra bíztatja a georgiai hatóságokat, hogy ne fogadják el a törvényt, és ezt – mint kiemelte – „Georgia jól ismert és eddig tisztelt” barátjaként is kéri. Várhelyi Olivér végezetül támogatásáról biztosította a georgiaiakat.

Korábban egy parlamenti vitán tett kijelentése miatt kellett magyarázkodnia a magyar politikusnak, aki akkor egyik felszólalása után azt mondta: Hány hülye van még? 


Nyitókép: Boris Pejovic/MTI/EPA

#Európa#Várhelyi Olivér#európai unió#uniós biztos#grúzia#georgia#robert fico

Címlapról ajánljuk