EUEurópa

Kalóztámadás: helikopterrel szálltak le a megszállt hajón az unió fegyveresei

rtl.hurtl.hu

2024. május 24. 17:05

 Kereskedőhajót szabadítottak fel az Európai Unió Atalanta műveletének fegyveresei.

Feltételezett kalózok által megszállt kereskedőhajót szabadítottak fel a Szomália fővárosától, Mogadishutól keletre lévő vizeken, jelentette az Európai Unió Atalanta műveletének képviselete az MTI híre szerint.

A libériai zászló alatt közlekedő, Basilisk nevű kereskedőhajót csütörtökön érte a feltételezett kalóztámadás, miközben észak felé haladt, áll az Európai Unió az indiai-óceáni és a vörös-tengeri kalózellenes katonai műveleteit irányító haditengerészetének közleményében.

 
Az EU közölte, hogy 

fegyveresei helikopterről landoltak a megszállt hajón csütörtök este, és az Atalanta műveletben résztvevő egyik közeli hadihajót is a helyszínre vezényelték.

A hajó legénysége épségben van, csak egy férfi sérült meg, de az orvosi ellátásnak köszönhetően stabil az állapota, tette hozzá a szervezet.

Az esetről korábban az Egyesült Királyság tengeri kereskedelemi műveleteiért felelős szervezete (UKMTO) jelentett, a hajót azonban nem nevezte meg. A szomáliai kalózok 2008 és 2018 között okozták a legnagyobb felfordulást a kelet-afrikai ország hosszú partvonala mentén, majd pár évig tartó csendesebb időszakot követően, tavaly óta újra felerősödtek a kalóztevékenységek a térségben.

Nyitókép: EUNAVFOR ATLANTA / X

#Európa#kalóz#szomália#tenger#hajó#eunavfor

Címlapról ajánljuk