EUEurópa

Politico: Ha Trump visszatér, Orbán nagyobb veszélyt jelent majd az európai egységre

rtl.hurtl.hu

2024. április 24. 12:22

A Politico cikke szerint ugyanakkor az is lehet, hogy Orbán Viktor lesz a kontinens legkisebb problémája.

A Politico hosszú elemzésben taglalja, hogy milyen hatással lenne az európai politikára, ha Donald Trump ismét megnyerné az amerikai elnökválasztást. A portál cikke szerint Trump második ciklusa jelentősen megtépázhatná az európai egységet, erősítve az Európai Unió belső feszültségeit és a transzatlanti viszályt.

Trump az elnöksége idején Amerika sok régi európai szövetségesével feszült viszonyt alakított ki, egy új Trump-adminisztráció további károkat okozhatna, de vannak olyan európai vezetők, akik jó pozícióba kerülhetnének. A lap a cikkben kitért Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerepére is.

Szerintük a legnyilvánvalóbb veszélyt erre az egységre Orbán jelenti, akinek az év második felében napirend-meghatározó szerepe lesz az EU döntéshozatali gépezetében.

Orbán, aki a múlt hónapban meglátogatta Trumpot floridai üdülőhelyén, már régóta a béketárgyalásokat hajtogatja, éppen úgy, mint Donald Trump. A magyar vezető emellett abban is reménykedhet, hogy a szélsőjobb a júniusi európai parlamenti választásokon jól szerepel, így tovább erősítheti pozícióját az unióban.

„Orbán valószínűleg felbátorodik majd” – mondta a Politicónak Majda Ruge, az Európai Külkapcsolati Tanács munkatársa. Ruge hangsúlyozta, hogy az EU-nak stratégiára lesz szüksége arra az esetre, ha az említett térnyerés bekövetkezik.

A cikk szerint ugyanakkor az is lehet, hogy Orbán lesz a kontinens legkisebb problémája. Bár az uniós politikában sokat szajkózzák, hogy a válságban a blokk összefog, az igazság ezzel szemben az, hogy Európa vezetői még a nem kifejezetten gondterhelt időkben is nehezen tudnak együttműködni.

Trump és Orbán remek kapcsolatáról az RTL Híradója is forgatott:


Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Donald Trump (j) és Orbán Viktor miniszterelnök (j2) találkozója a korábbi amerikai elnök New Jersey állambeli bedminsteri birtokán 2022. augusztus 2-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Európa#donald trump#orbán viktor#választás#ep#eu#amerika#európai unió

Címlapról ajánljuk