EUEurópa

Elindult az Erasmus-per: magyar egyetemek perlik az Európai Tanácsot

rtl.hurtl.hu

2024. április 22. 7:38

Hat alapítványi egyetem fordult az EU Bíróságához, miután kizárták őket az EU-s finanszírozási projektekből, többek közt az Erasmus programból. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elárulta: az uniós bíróság befogadta az egyetemek keresetét.

Az Európai Unió Bírósága befogadta azt a pert, amelyet magyarországi egyetemek indítottak, miután kizárták őket az EU-s finanszírozási projektekből, többek közt az Erasmus programból – állította Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Népszavának adott interjújában.

Az ügy előzménye, hogy az Európai Bizottság 2022 decemberben 21 magyar egyetemnél függesztette fel az Erasmus+ csereprogramot és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramot. A döntés értelmében nem kaphatnak friss támogatásokat a két programból azok a hazai felsőoktatási intézmények, amelyeket közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány (KEKVA) tart fent.

Az EU azt kifogásolta, hogy a vagyonkezelő alapítványok nem biztosítják az uniós források átlátható kezelését, valamint csorbítják a tudományos szabadságot és autonómiát. A diákok külföldi tanulása így bizonytalanná vált, hiszen az érintett egyetemek nem szerződhetnek újra a programokra. A hivatalos indoklás szerint 

a tiltás addig marad érvényben, amíg a magyar kormány nem szünteti meg az ilyen intézmények kuratóriumainak összeférhetetlenségeit, a másfél éve zajló eljárásban mostanáig nem sikerült megállapodniuk a feleknek.

Mint arról beszámoltunk, tavaly májusban eközben hat alapítványi egyetem fordult az Európai Bírósághoz, miután kizárták őket az EU-s finanszírozási projektekből, többek közt az Erasmus programból. Többek közt a Debreceni Egyetem és a Semmelweis Egyetem is jogi panasszal élt az Európai Tanács határozata ellen, amely intézmény egészen a közelmúltig a beadvány befogadhatóságát vizsgálta.

A bírói testület a Népszavának megerősítette Merkely bejelentését, miszerint a bírák két hete befogadhatónak minősítették a keresetet. A lap szerint a per így elkezdődhet, de döntés valószínűleg csak másfél-két év múlva várható. A Semmelweis rektora azonban abban bízik, hogy az alperes EU Tanács még az év vége előtt visszalép a pertől. A lap megjegyzi, ha az Orbán-kormány az év vége előtt végrehajtja a brüsszeli kéréseket, és a nevezett felsőoktatási intézmények ismét szerződhetnek az EU-val a programokra, akkor okafogyottá válik a per. Merkely emellett az interjúban azt is állította, hogy

a Semmelweis Egyetem a brüsszeli döntés miatt több tízmillió eurót veszített, köztük a részvételt egy 14,4 millió eurós nagy egyetemi pályázatban.

Hozzátette, ezt az összeget kamatostul megkapják, ha megnyerik a pert. A lap gyakorlatot ismerő forrása szerint azonban ha a per lezárultával lehet is szó kártérítésről, azt csak az EU Bírósága szabhatja ki egy külön eljárás keretében, amelyben bizonyítani kell, hogy az intézetet anyagi kár érte és jogosult a visszatérítésre kamatokkal együtt.

Nyitókép: MTVA / Bizományosi / Balaton József

 

#Európa#semmelweis egyetem#alapítványi egyetemek#erasmus#Erasmus program#horizont európa#merkely béla#Európai Unió Bírósága#per

Címlapról ajánljuk