Gazdaság

Takarékoskodni tanítja a számvevőszék a leendő egészségügyi dolgozókat

rtl.hurtl.hu

2022. június 20. 16:16

Képzést indítanak a Semmelweis Egyetemen.

Pénzügyi tudatosságról szóló képzést indít az Állami Számvevőszékkel (ÁSZ) közösen a Semmelweis Egyetem (SE) – írja a Világgazdaság.

Domokos László ÁSZ-elnök közölte: ősszel olyan egyedi képzés indul az orvosegyetemen, ami az orvosok, kutatók, gyógyszerészek, diplomás ápolók, egészségügyi közgazdászok, dietetikusok, gyógytornászok pénzügyi tudatosságát is segíti majd. Példaként említette az ÁSZ nemrég megjelent elemzését, ami szerint a gyógyszerek és étrendkiegészítők túlfogyasztása a lakosság és a társadalombiztosítás számára is indokolatlan kiadásokkal járhat.

Az ÁSZ elnöke fontosnak nevezte, hogy az egészségügyben dolgozók, közpénzekkel gazdálkodók felelős vezetőkké váljanak, ezzel az egészségügyi intézmények működése is tovább racionalizálódjon. Merkely Béla, az SE rektora pedig azt mondta:

Az egészségügy olyan terület, ahol sosem elég a pénz, ezért fontos, hogy a jövő orvosainak és egészségügyi szakembereinek a pénzügyi tudatosságát tovább fejlesszék.

Nemrég arról számoltunk be, hogy a jövő évi költségvetési tervezet szerint a kormány az ideinél 4 százalékkal több forrást szán ugyan az egészségügyre, de 5 százalékos inflációval ez reálérték-csökkenést jelent. A Magyar Orvosi Kamara szerint válságban van az egészségügyi ellátórendszer.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

#Gazdaság#semmelweis egyetem#állami számvevőszék#merkely béla#domokos lászló

Címlapról ajánljuk