EUEurópa

A soros elnök Magyarország vétójától tartanak az Európai Unióban

rtl.hurtl.hu

2024. április 12. 10:14

Az EU-ban attól tartanak, hogy az ország figyelmen kívül hagyja a „becsületes közvetítő” szerepét, és visszaél pozíciójával mint az EU Tanácsának elnöke. Kovács Zoltán nem zárta ki, hogy vétózni fognak.

Magyarország szükség esetén élni fog vétójogával, miután átvette az EU Tanácsának soros elnökségét – írja az Euronews.

A tervek szerint július 1-jén veszi át a Tanács irányítását Magyarország. Többek között az lesz a feladata, hogy a napirendeket meghatározza, a tagállamok közötti tárgyalásokat moderálja, valamint az intézményt képviselje az Európai Parlament és az Európai Bizottság felé.

Az EU-ban attól tartanak, hogy az ország figyelmen kívül hagyja a „becsületes közvetítő” szerepét, és visszaél a pozíciójával, hogy késleltesse, blokkolja vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyja az általa kedvezőtlennek ítélt kulcsfontosságú ügyeket, például Ukrajna támogatását vagy az Oroszország elleni szankciókat.

Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi szóvivője, aki a közelgő elnökséget koordinálja, azt mondta, Magyarország nem fog visszatartani a közös napirendről témákat, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy hallatni fogja a hangját.

Tudjuk, mi a szerepünk és kötelességünk, de ez nem jelenti azt, hogy Magyarország nem fog a saját álláspontja mellett felszólalni 


– mondta Kovács. A cikkben arra emlékeztettek, hogy korábban többször is vétókkal késleltette az Orbán-kormány egyes Oroszországokkal kapcsolatos döntések meghozatalát. Ilyen volt például, amikor az Ukrajnának szánt 500 millió eurós katonai segélyt megvétózták.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország élni fog-e a vétójogával, miközben a soros elnökséget tölti be, Kovács Zoltán azt mondta, szükség esetén élnének ezzel az eszközzel. „Amíg nincs közös álláspont, addig nincs közös álláspont” – mondta.

A cikk szerint azonban ha az elnökséget betöltő egyedül vétózna, az azonnali vitát váltana ki, mivel elvárható, hogy tartózkodjon olyan kényes ügyekben, amelyekben egyébként ellene szavazna.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Európa#európai tanács#elnökség#kovács zoltán#vétó

Címlapról ajánljuk