Külföld

Orbán nem vétózott, az EU további 545 millió eurós katonai támogatást ad Ukrajnának

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 2. 18:48

A magyar kormány korábban jelezte: nem kizárt, hogy blokkolja a hetedik uniós békekeretcsomagot.

Az Európai Unió Tanácsa az Európai Békekeretből származó további 500 millió euró (mintegy 200 milliárd forint) értékű katonai támogatásról állapodott meg Ukrajna számára, közölte csütörtökön az EU Tanácsa. Ezen kívül elfogadták az Európai Unió Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) kiképzési erőfeszítéseit támogató új, 45 millió euró (mintegy 18 milliárd forint) összegű támogatási intézkedést is.

Ez a hetedik pénzügyi csomag az Európai Békekeretből, ezzel az Ukrajnának nyújtott teljes uniós hozzájárulás 3,6 milliárd euróra emelkedik.

A magyar kormány nevében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly októberben jelezte, hogy Magyarország ugyan hozzájárult a korábbi hat 500 millió eurós békekeret-csomaghoz, de a hetediknél már nem biztos, hogy így lesz. Két héttel ezelőtti hírek szerint a magyar kormány valóban arra készült, hogy blokkolja a hetedik 500 millió eurós csomagot, aztán végül Szijjártó Péter pár nappal később közölte, hogy Orbán Viktor mégsem emel vétót ellene.

Az uniós tanács közleménye kiemelte: a döntéssel az EU fokozza támogatását, hogy Ukrajna meg tudja őrizni önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, valamint, hogy meg tudja védeni polgári lakosságát Oroszország folytatódó háborújával szemben.

Az ukrán fegyveres erőket támogató EUMAM Ukrajna kiképzési tevékenységét támogató intézkedés célja, hogy biztosítsa a szükséges, halált nem okozó felszereléseket és készleteket, valamint a kiképzéshez szükséges szolgáltatásokat.

Az intézkedéssel az EU továbbra is határozottan támogatja az ukrán hadsereget az orosz agresszióval szembeni küzdelmében. Az Oroszország által legutóbb végrehajtott, az ukrán polgári lakosok és polgári infrastruktúra ellen irányuló, megkülönböztetés nélküli támadások megint csak azt bizonyítják, hogy Moszkva semmilyen mértékben nem tartja tiszteletben az emberi jogokat és a nemzetközi jogot, olvasható az EU Tanácsának csütörtöki közleményében.

Nyitókép: European Council / European Union

#Külföld#európai unió#orosz-ukrán háború#vétó#orbán viktor#európai békekeret#ukrajna#támogatás

Címlapról ajánljuk