EUEurópa

Elfogadták a szabályozást, ami tiltja EU-n kívüli hatalmak narratívájának terjesztését

rtl.hurtl.hu

2024. április 9. 13:36

Az új szabály értelmében nem lehet lejáratni rivális pártokat sem valótlan információkkal.

Az összes európai politikai párt kedden aláírja azt a szabályozást, amely arra hivatott, hogy megvédje a júniusi európai parlamenti választás kampányát az idegen beavatkozási kísérletektől.

Források megerősítették, hogy a radikális jobboldali ID csoport, amely magában foglalja a francia Rassemblement National-t és a német AfD-t, hétfőn az utolsó pillanatban csatlakozott az kezdeményezéshez, közölte az Euractiv.

A megállapodást a Bizottság Értékek és Átláthatóság Bizottságának alelnöke, Věra Jourová ismertette Berlaymontban, mint a Bizottság demokrácia védelmét célzó csomagjának részét. információktól.

Az összes párt kötelezettséget vállalt arra, hogy „aktívan elkerülik az EU-n kívüli entitások és szereplők által közvetített narratívák erősítését, különösen akkor, ha ezek az európai értékeket próbálják aláásni” – olvasható a dokumentumban.

A szöveg közzétételét a Qatargate-botrány és legutóbb a Russiagate-botrány előzte meg, amely az AfD egyik tagját és az Európai Parlament több tagját érinti.

Az európai pártok egy másik kötelezettségvállalása részeként az álhírek megakadályozását célzó intézkedések részeként kötelezettséget vállalnak arra, hogy címkézni fogják a mesterséges intelligencia által generált tartalmakat. A pártok elkötelezik magukat amellett is, hogy tartózkodnak az „alaptalan vádak” terjesztésétől, lejáratástól.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Európa#párt#információ#narratíva#európai parlamenti választás#propaganda

Címlapról ajánljuk