EUEurópa

Ez a kis ország lehet az Európai Unió 28. tagállama

rtl.hurtl.hu

2024. március 26. 9:04

Jelen állás szerint 2030-ban lehet új tagja az uniónak.

Az Európai Unió már több országgal, többek között Montenegróval, Szerbiával, Törökországgal, Albániával és Észak-Macedóniával is megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat, írja az Infostart. Az Inforádióban Németh Ferenc, a Magyar Külügyi Intézet kutatója arról beszélt, hogy a decemberi ülésen a tagországok vezetői zöld jelzést adtak Ukrajna és Moldova csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére is.

Bár még nincs meghatározott sorrend arra vonatkozóan, hogy melyik ország lehet az első, Németh szerint Montenegrónak van a legnagyobb esélye, mivel nincs olyan szomszédja vagy más állam, amely aktívan blokkolná a folyamatot.

Ezután lehet, hogy Észak-Macedónia és Albánia következhet a Nyugat-Balkán térségéből, bár az ő esetükben problémákat okozhatnak a „bilaterális konfliktusok az uniós tagországokkal” – tette hozzá Németh.

A szakértő szerint Bosznia-Hercegovina akár több évtizedes tárgyalási folyamat elé is nézhet, mert az utóbbi években az ország politikusai nem igazán voltak nyitottak az unió feltételeire.

Bár sok dátum hangzott el az elmúlt tíz évben arra vonatkozóan, hogy mikor léphet be az unióba a 28. tagállam, a jelenlegi állás szerint 2030 a céldátum, amit az Európai Tanács elnöke, Charles Michel említett a médianyilvánosság előtt. Németh szerint lenne olyan ország, mint Montenegró, amely hamarabb is befejezhetné a csatlakozási tárgyalásokat, de ez főként az EU és a tagországok politikai akaratán múlik.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Európa#montenegró#tagállam#csatlakozás#európai unió

Címlapról ajánljuk