EUEurópa

Uniós forrásból húzott fel új raktárt a vámospércsi tormakereskedő

rtl.hurtl.hu

2024. március 9. 14:26

A fejlesztéshez 107,55 millió forint feltételesen vissza nem térítendő uniós támogatást kapott a tormakereskedelemmel foglalkozó Platanus-H Kft.

Új raktárral bővült a tormakereskedelemmel foglalkozó vámospércsi székhelyű Platanus-H Kft. A Hajdú-Bihar megyei társaság mintegy 150 millió forintból bővítette raktározási kapacitását, a fejlesztéshez 107,55 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott – közölte a cég az MTI-vel.

A közlemény szerint a beruházás keretében felépítettek a telephelyükön egy 468 négyzetméteres csomagoló és hűtött raktárt, új eszközöket szereztek be és telepítettek egy 50 kilowattos napelemes rendszert. A fejlesztés keretében vettek egy targoncát, egy csomagológépet és egy zsugoralagutat. Ez utóbbiak használatával az eddigi 1,5-2 tonnás csomagolt tormamennyiséget háromszorosára, 5-6 tonnára növelhetik.

Horváth Zsolt, a cég ügyvezetője az állami hírügynökségnek elmondta: Hajdú- Biharban 7-8 falu foglalkozik tormatermesztéssel, főként tőlük vásárolják a tormát. A Platanus-H Kft. éves szinten 30 tonna tormát termeszt, ehhez vásárol fel még további 1000 tonnát. Magyarországon körülbelül 15-20 ezer tonna terem tormából, így a cég a hazai termés kevesebb mint 10 százalékával kereskedik – magyarázta Horváth Zsolt.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Európa#uniós támogatás#raktár#hajdú-bihar megye#torma

Címlapról ajánljuk