EUEurópa

Ukrajna a légterek megnyitását kérvényezheti

rtl.hurtl.hu

2024. február 25. 18:59

Olekszandr Kubrakov a légterek megnyitásának részleteit nem magyarázta el, azt sem lehet tudni, pontosan milyen légi járművekre vonatkozna.

Arra kéri Olekszandr Kubrakov, Volodimir Zelenszkij kormányának közösségi és infrastrukturális minisztere az Európai Uniótól és az Egyesült Államoktól, hogy nyissák meg légterüket az ukrán légi járművek előtt, írja az ukrán Pravda. Arról beszélt: az unió és az Egyesült Államok engedélye kritikus fontosságú, mielőtt bármit lépnek az ügyben.

Kubrakov arról beszélt, hogy a légtér megnyitása „bonyolult folyamat, de Ukrajna most megteszi az első hivatalos lépéseket. A hetekben eljuttatjuk a hivatalos kockázatelemzői jelentéseket a releváns szabályzóknak” – tette hozzá.

A légterek megnyitásának részleteit viszont nem magyarázta el, illetve azt sem tudni pontosan, hogy Ukrajna mikorra kéri a légterek megnyitását. Az sem biztos, hogy pontosan milyen légi járművek nyerhetnének belépést a nyugati légterekbe.

Korábban arról számoltunk be: az orosz invázió megindításának második évfordulóján Budapesten is tartottak szolidaritási menetet február 24-én. Erről készült képgalériánkat itt tudja megnézni. A Fókusz hosszabb riporttal emlékezett meg az évfordulóról. Felidézték: az oroszok villámháborúval akarták Kijevet elfoglalni és térdre kényszeríteni, de ez nem sikerült. Vlagyimir Putyin pár napos „különleges műveletéből” elhúzódó ellenségeskedés lett.


Nyitókép: Libkos / Getty Images

#Európa#légtér#orosz-ukrán háború#eu#usa#vadászgép#ukrajna#megnyitás

Címlapról ajánljuk