Belföld

Oroszország gyerekeket gyilkol! – képeink a szolidaritási menetről

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 24. 23:18

Az Ukrajna ellen indított totális orosz háború második évfordulóján szolidaritási menettel tiltakoztak az orosz háborús bűnök ellen körülbelül másfél ezren Budapesten, a világ más nagyvárosaihoz hasonlóan. 

A tiltakozást az Európához Tartozunk Egyesület szervezte. A menet szombaton délután négy órakor indult a Városháza parktól, és az Andrássy úton az Bajza utcáig, az orosz nagykövetségig vonultak az orosz agresszió ellen tiltakozók. Az ukrán zászlókkal és háborúellenes táblákkal felvonuló tüntetők többek között azt skandálták, hogy „Putyin gyilkos!”, „Vesszen Putyin!”, „Oroszország gyerekeket gyilkol!”, „Slava Ukraini (Dicsőség Ukrajnának)” és „Ruszkik haza!” 

A kordonokkal körülvett orosz nagykövetség előtt felállított színpad kivetítőjén a beszédek előtt lejátszották Orbán Viktor tíz évvel ezelőtti beszédét, melyben a magyar miniszterelnök azt mondta: „Amikor egy független államot az oroszok katonai agresszióval megtámadnak, akkor nekünk világosan, egyenesen és helyes erkölcsi alapállást elfoglalva érdemes megszólalnunk.” 

Ezután felszólalt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, aki egyebek mellett arról beszélt, hogy a menet résztvevői azt üzenik a világnak: „hitvány kormányunk van, de mi nem vagyunk hitvány nemzet”. Beszédet mondott Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, aki szerint „meg kell mutatnunk a világnak és ukrán testvéreinknek, hogy Orbán mellett létezik egy párhuzamos Magyarország is”. 

Ezután felszólalt a rendezvény tolmácsa, a több mint húsz éve Magyarországon élő Petrovszka Viktorija, és egy ukrán anyáról beszélt, aki szintén Magyarországon élt, de beállt a honvédő ukrán hadseregbe szanitécnak, és azóta hősi halált halt. A menet elején az ő fényképét vitték. „A háború megtanít gyűlölni, gyűlölni a gyilkosokat” – mondta Petrovszka Viktorija, hozzátéve, hogy az ukránok soha nem bocsátanak meg gyilkosaiknak. Beszéde után az egybegyűltek egy perc néma csenddel tisztelegtek az elesettek emléke előtt. Cseh Katalin momentumos EP-képviselő beszédében egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy Magyarország nem Putyin oldalán áll, „Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral”.

A tömeg főként Magyarországon élő, menekültként itt tartózkodó ukránokból állt, a rendezvény az ukrán és a magyar himnusz eléneklésével, valamint a háború ukrán áldozatainak emlékére mécsesgyújtással ért véget. A fenti képre kattintva az rtl.hu fotóit lehet megnézni a rendezvényről. 

#Belföld#orosz-ukrán háború#évforduló#szolidaritás#budapest#képgaléria

Címlapról ajánljuk