EUEurópa

Az EU-tagállamok elfogadták a 13. szankciós csomagot Oroszország ellen

rtl.hurtl.hu

2024. február 21. 14:17

Az új büntetőintézkedések többek közt a hadiiparra vonatkoznak.

Újabb szankciós csomagot fogadtak el az európai uniós tagállamok Oroszország ellen – írja a Reuters hírügynökség.

A tagállamok nagykövetei által szerdán jóváhagyott 13. csomagban 193 magánszemély és szervezet számára tiltották meg, hogy az EU területére utazzanak, vagy ott üzleti tevékenységet folytassanak. A Reuters forrásai szerint olyan szereplőkre összpontosítottak, akik az orosz hadiiparban érintettek, illetve részt vettek ukrán gyerekek elhurcolásában.

A listán egy észak-koreai és egy belorusz cég is szerepel. Az EU szándékai között szerepel, hogy megnehezítsék az orosz hadsereg drónokkal való ellátását: 27 céggel bővült azon vállalatok jegyzéke, amelyeknek az európai cégek nem adhatnak el kettős (polgári és hadi) felhasználású termékeket. A listára orosz cégek mellett három kínai és egy hongkongi vállalat is felkerült.

A szankciós csomagot hivatalosan február 24-én, az Ukrajna elleni orosz invázió kezdetének második évfordulóján fogadják el. „Folytatnunk kell Putyin háborús gépezetének lebontását” – közölte a Twitteren Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Korábbi értesülések szerint a magyar kormány akadályozta az újabb szankciós csomagról szóló tárgyalásokat az atomenergia területén bevezetendő korlátozásokat kifogásolva, noha ilyen terv a hivatalos listán nem szerepelt, és a szerdai hír szerint sem érintik a büntetőintézkedések ezt a területet.

Nyitókép (illusztráció): Sasha Mordovets/Getty Images

#Európa#európai unió#oroszország#orosz-ukrán háború#szankció

Címlapról ajánljuk