EUEurópa

A román szélsőjobb hallani se akar arról, hogy egy családba kerüljön a Fidesszel

rtl.hurtl.hu

2024. február 12. 8:48

Az AUR szerint a magyaroknak területi követeléseik vannak Romániával szemben, és Putyin barátaival sem akarnak barátkozni.

A szélsőjobboldali Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) közölte: ha a Fidesz belép az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) EP-képviselőcsoportjába, visszavonják döntésüket a frakcióhoz való csatlakozásról. Vagyis nem akarnak egy frakcióban lenni a magyar kormánypárttal.

Az Euractiv azt írja, hogy a felmérések szerint az AUR hét helyet szerezhet a júniusi európai parlamenti választásokon. George Simion pártelnök korábban azt mondta a portálnak, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt tekintik politikai példaképnek. Néhány napja részletesen írtunk arról, hogy Meloni hogyan vált EU-ellenes ideológusból pragmatikus EU-párti vezetővé.

Miközben a bukott lengyel kormánypárt, a PiS nyitott arra, hogy a Fidesz csatlakozzon az ECR-hez, az AUR mellett a cseh Polgári Demokrata Párt (ODS) sem látná szívesen a magyar kormánypártot a frakcióban. Nemrég a Népszava idézte az ODS EP-képviselőjét, Veronika Vrecionovát, aki közölte, hogy nincs szükségük egy olyan szövetségesre, aki az utóbbi két évben Ukrajna ügyében rendszeresen zsarolja az Európai Uniót.

Az AUR hasonló okot emleget. Marius Lulea, a párt első alelnöke múlt héten kijelentette:

A magyaroknak olyan területi követelései vannak, amelyek lehetetlenné teszik számunkra, hogy ugyanabban a szövetségben legyünk. Nem akarunk Putyin barátainak barátai lenni.

Az Euractiv szerint a kijelentés hátterében az áll, hogy 2022 novemberében Orbán Viktor Nagy-Magyarországos sállal mutatkozott.

Korábban azt írtuk, hogy a Svéd Demokraták is kiléphetnek az ECR-ből, ha a Fidesz csatlakozik a pártcsaládhoz.

Nyitókép: AUR-tüntetés Bukarestben 2023. május 6-án. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

#Európa#románia#aur#európai parlament#ecr#fidesz

Címlapról ajánljuk