EUEurópa

LMBTQ-ügyi és mezőgazdasági kezdeményezéseket vett nyilvántartásba az EU

rtl.hurtl.hu

2024. január 24. 18:01

Az Európai Bizottság által támogatott egyik kezdeményezés az LMBTQ-közösséghez tartozó emberek átnevelésére irányuló terápiák betiltását célozza, a másik pedig a mezőgazdaság és a vidéki gazdaságok védelmét Európában.

Az Európai Bizottság szerdán úgy határozott, hogy nyilvántartásba vesz két új polgári kezdeményezést, amelyek célja, hogy uniós jogszabályok jöjjenek létre. Az egyik kezdeményezés az LMBTI-közösséghez tartozó emberek átnevelésére irányuló terápiák betiltását célozza, a másik pedig a mezőgazdaság és a vidéki gazdaságok védelmét Európában, írja az MTI.

A bizottság Brüsszelben kiadott közleménye szerint az LMBTQ-közösséggel kapcsolatos kezdeményezés szervezői azt szeretnék elérni, hogy a bizottság tegyen javaslatot egy olyan uniós irányelvre, amely az átnevelési gyakorlatokat felveszi az európai bűncselekmények listájára, vagy módosítsa az egyenlőségi irányelvet úgy, hogy az tartalmazza az ilyen gyakorlatok tilalmát.

A szervezők emellett az áldozatok jogairól szóló irányelv módosítását is kérik az átnevelési gyakorlatok elszenvedőinek jogaira, támogatására és védelmére vonatkozó minimumszabályok megállapítása érdekében.

A másik kezdeményezés célja a mezőgazdaság és a vidéki gazdaságok védelme Európában. A szervezők ezzel egy olyan szabályozási keretet várnak az EU-tól, amely a mezőgazdasági földterületek élelmiszer-termelésre való felhasználásának előtérbe helyezésén, az élelmiszer-szuverenitás biztosításán alapul.

A szervezők emellett egy európai hidrológiai terv létrehozását szorgalmazzák, amely garantálja a vízellátást és -elosztást az EU egész területén, valamint egy olyan ügynökség létrehozását, amely biztosítja a mezőgazdaság és a vidékgazdaság védelmét az uniós döntéshozatali folyamatokban.

Mivel mindkét európai polgári kezdeményezés megfelel a formai követelményeknek, a brüsszeli testület úgy ítélte meg, hogy jogilag elfogadhatók. A javaslatok tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

Az európai polgári kezdeményezés nem eshet a bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet „nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű”, és nem lehet ellentétes az Európai Unió értékeivel.

A szerdai nyilvántartásba vételtől számítva a szervezőknek hat hónap áll rendelkezésükre, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést. Amennyiben az európai polgári kezdeményezés egy év alatt egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az Európai Bizottságnak reagálnia kell. A brüsszeli testület dönt arról, hogy a kezdeményezésre válaszul hoz-e intézkedéseket vagy sem, és a döntését meg kell indokolnia.

Nyitókép: Omer Messinger / Getty Images

#Európa#polgár#kezdeményezés#eu#lmbtq#mezőgazdaság#európai bizottság#aláírás

Címlapról ajánljuk