EUEurópa

Az EU felszámolná a női-férfi bérkülönbséget, amivel a magyar kormány nem sokat törődik

rtl.hurtl.hu

2024. január 23. 11:18

Két év múlva vezetné be az Európai Unió a nemek közti fizetéskülönbségek felszámolását célzó irányelvet. Az előírás szerint az egyenlő értékű munka esetén a nők és férfiak közti bérkülönbség nem haladhatja meg az 5 százalékot.

Az Európai Unió 2026-ban vezetné be azt az uniós irányelvet, amely a nemek közti bérkülönbségek felszámolását célozza, de Fodor Éva szociológus szerint a „magyar kormánynak általában nem tartozik az ambíciói közé, hogy csökkentse a nemi egyenlőtlenségeket a munkaerőpiacon” – írta a Népszava.

Az EU-s előírás szerint az egyenlő értékű munka esetén a nők és férfiak közti bérkülönbség nem haladhatja meg az 5 százalékot, 

és ha kiderül, hogy túl nagy a bérkülönbség, akkor a munkáltatónak ezt hat hónapon belül meg kell szüntetnie. Végül pedig bírság is kiszabható a cégekre, míg a dolgozók kártérítésre lehetnek jogosultak – részletezte a lap.

2020-ban itthon már ötödével volt alacsonyabb a nők átlagkeresete, mint a férfiaké a KSH adatai szerint, azaz nem csökkent, hanem nőtt a nemek közötti bérkülönbség:


2022-ben átlagosan több mint 77 ezer forinttal keresnek többet a férfiak a nőknél a KSH adatai alapján: az Európai Unióban csak négy országban nagyobb a bérkülönbség, mint nálunk az Eurostat szerint:


Fodor Éva a Népszavának elmondta, hogy nem túl optimista az új EU-direktíva hatékonyságát illetően. A CEU gender studies tanszékének tanára hozzátette, szerinte a magyar kormány nem sokat foglalkozik a nemek közti egyenlőtlenségek felszámolásával. A nőknek a „család legfontosabb” narratívájába mindez kevésbé illeszkedik.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: GettyImages

 

#Európa#bérkülönbség##férfi#nemek#eu#orbán-kormány#kormány

Címlapról ajánljuk