EUEurópa

Meghalt Jacques Delors, „a modern EU megteremtője”

rtl.hurtl.hu

2023. december 27. 18:34

Az Európai Bizottság egykori elnöke bábáskodott a közös piac, az euró, a schengeni megállapodás és az Erasmus-program létrehozásakor.

98 éves korában meghalt az Európai Bizottság egykori elnöke, Jacques Delors, akit a modern Európai Unió megteremtőjeként emlegetnek – írja a BBC. Lánya, Martine Aubry közlése szerint szerdára virradó reggel, álmában hunyt el párizsi otthonában.

Jacques Delors részt vett a közös piac létrehozásában, ami lehetővé teszi az emberek, áruk és szolgáltatások szabad mozgását az EU-ban. Az 1985-től 1995-ig hivatalban lévő Delors a közös európai valuta, az euró alapjait is lefektette. Azok viszont, akik szkeptikusak voltak az integrációval szemben, a brüsszeli beavatkozás szimbólumaként tekintettek rá.

Három ciklust töltött az Európai Bizottság élén, nála tovább senki nem vezette az EU végrehajtó testületét. Hivatali ideje alatt jött létre a schengeni megállapodás és az Erasmus-program. Miután 1995-ben távozott posztjáról, nem indult a francia elnökválasztáson dacára annak, hogy magasan vezette a népszerűségi felméréseket.

Nyitókép: REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

#Európa#jacques delors#meghalt#európai unió#európai bizottság

Címlapról ajánljuk